Soylu: Turska politika prema izbeglicama služi kao primer za ostatak sveta

Soylu: Turska politika prema izbeglicama služi kao primer za ostatak sveta

Turska politika prema izbeglicama služi kao primer ostatku sveta, izjavio je u utorak ministar unutrašnjih poslova te zemlje.

Tokom nastupa u TV emisiji, Suleyman Soylu naglasio je da je u Turskoj od januara zabeleženo 371.000 ilegalnih imigranata.

“Broj Avganistanaca koji su u procesu repatrijacije vraćeni iz Turske dostigao je 60.000”, izjavio je Soylu, dodajući da će Turska do kraja ove godine poslati u matične zemlje 90.000-95.000 ilegalnih imigranata.

Soylu je spomenuo da ilegalni imigranti dolaze u Istanbul da nađu posao, dodajući da je od početka godine oko 100 000 Sirijaca prebačeno iz Istanbula u gradove u kojima su registrovani ili u mesta u kojima žive njihove rođaci.

Takođe je napomenuo da je u zemlji uhapšeno 92.500 ilegalnih imigranata raznih nacionalnosti, a jedna trećina je vraćena u zemlju porekla, a ostatak je prebačen u centre za repatrijaciju.

Važno je napomenuti da je broj ilegalnih imigranata koji traže radne dozvole porastao na 8.000 mesečno sa 2.500 koliko je bilo ranije.

Turska je glavni prelaz za ilegalne imigrante koji žele ući u Evropu kako bi započeli novi život, posebno za one koji bježe od rata i progona.

U 2018. godini u Turskoj je registrovano 268.000 ilegalnih imigranata, navodi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U isto vreme, oko 336.707 ilegalnih imigranata je identifikovano, dodao je Soylu. / ibna