Soylu: “Zajednička izjava” EU-Turska vredi samo za vraćanje sa ostrva

Soylu: “Zajednička izjava” EU-Turska vredi samo za vraćanje sa ostrva

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleiman Soylu najavio je raspoređivanje specijalnih snaga policije duž grčke granice u Evrosu. “Da bismo sprečili nasilno vraćanje, doveli smo 1.000 potpuno opremljenih policajaca i oni nikome neće dozvoliti da se ponaša nečovečno”, rekao je on tokom posete Edirneu.

Specijalne snage turske policije smatraju se moćnijima od obalske straže i vodile su mnoge bitke protiv PKK-a unutar turskih gradova, poput Dijarbakira.

Soylu je izbeglicama i imigrantima objasnio da mogu preći duž cele kopnene granice, a ne samo iz Pazarkule, gde je postavljen kamp.

„U Pazarkuli stoje prepreke a oni (Grci) su dužni da prihvate izbeglice i migrante, ali su tamo poslali svoje snage i blokiraju prelazak; ali postoji granica od 200 km i video sam iz helikoptera kako je lako preći granicu. Nema potrebe da ljudi prelaze granicu samo iz Pazarkule“, rekao je on dok je letio helikopterom iznad područja u blizini Kastanesa.

Soylu je jasno stavio do znanja da se „zajednička izjava EU-Turska“ odnosi samo na vraćanje izbeglica i migranata sa egejskih ostrva, naglašavajući da Ankara neće prihvatiti vraćanje sa kopnenih granica.

“Blokirali smo u jednom trenutku dolaske na egejska ostrva po naređenju predsednika Erdogana i činimo sve što možemo sa našim bezbednosnim snagama i obalskom stražom da sprečimo bilo kakve humanitarne žrtve”, rekao je. Sporazum od 18. marta (sa EU) ne primenjuje se na kopnene granice“, rekao je Soylu.

Turski ministar unutrašnjih poslova tvrdi da broj izbeglica i imigranata koji žele da pređu u Evropu iznosi milion i Evropa to ne može da usmeri ili da upravlja njima. To može prouzrokovati promene vlasti u celoj Evropi.

Turska opozicija: „800 izbeglica je pokušalo da pređe preko njih, a većina se vratila“

Ipak, poslanik iz Edirnea, Okan Gaitancioglu iz Republikanske narodne stranke (CHP), rekao je da je „samo 800 izbeglica prešlo granicu i većina njih je vraćena“.  Prefektura Adrianople je negirala njegove izjave i optužila ga da promoviše grčke stavove. / ibna