Španija podržava evropski put Severne Makedonije

Španija podržava evropski put Severne Makedonije

Premijer Španije Pedro Sanchez primio je u sredu premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva u palati Moncloa sa kojim je imao radni ručak. Ovo je prva poseta premijera Severne Makedonije Španiji u trideset godina demokratije.

Sastanak je održan u vreme kada Španija širi svoj interes za region Zapadnog Balkana i poklapa se sa posetama srpskog ministra odbrane i hrvatskog ministra spoljnih poslova Španiji.

Sanchez je Zaevu prenio posvećenost Evropske unije (EU) zajedničkoj borbi protiv pandemije i pozdravio novu misiju COVAX od 650 000 doza vakcine Pfizer / Biontech u regionu, od kojih je 120 000 namenjeno Severnoj Makedoniji, što omogućava ubrzanje vakcinacije u zemlji.

Razgovori su takođe bili fokusirani na aktivnu podršku Španije pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji, jer Evropska unija mora dati novi zamah svom širenju na Zapadni Balkan. Sanchez je pohvalio napore Severne Makedonije da sprovede važne reforme, poput pravosudnog sistema, i napredak u transparentnosti i borbi protiv korupcije. Takođe je podsetio da je izveštaj Evropske komisije o napretku Severne Makedonije, objavljen prošlog oktobra, veoma pozitivan i mora da održi zamah, posebno u reformama vladavine zakona, koje su prioritet Evropske unije.

Konačno, dvojica kolega su se pozabavila odličnim odnosima dve zemlje, redovnim sastancima na najvišem nivou, poput sastanka ministara spoljnih poslova Španije i Severne Makedonije prošlog marta u Madridu.

Takođe su pokušali da nađu načine saradnje u oblastima privrede koje vlada Severne Makedonije nastoji da promoviše kroz nove investicije koje vode španske kompanije, poput obnovljivih izvora energije, prečišćavanja vode i železničke infrastrukture.

Španski premijer objavio je video poruku građanima Severne Makedonije, u kojoj je, između ostalog, ponovio podršku Španije evropskom kursu Severne Makedonije. / ibna