NaslovnicaZabavaŠpanska vina ponovo u srcu grada

Španska vina ponovo u srcu grada

Objavljeno:

Ljubitelji vina će u periodu od 26. septembra do 1. oktobra. ponovo moći da uživaju u programu Španska vina u srcu grada vol. 5, koji se i petu godinu zaredom održava u okviru festivala Belgrade Wine Week.

Ovogodišnji program biće prilika da se uverimo da španska vina zaista reflektuju diverzitet zemlje iz koje potiču: raznolikost, razigranost, upečatljivi ukusi, mirisi i boje koje asociraju na sunce i lepo raspoloženje. Bilo da je reč o aromatičnim sortama poput tempranilja ili garnaće ili laganih belih sorti, poput verdeha ili viure, koje će vam upotpuniti letnji ugođaj, pozivamo vas da posetite vaše omiljene vinoteke, restorane i barove gde možete odabrati špansko vino po sopstvenoj meri.

Na sajtu festivala Belgrade Wine Week možete pronaći spisak vinoteka i restorana u kojima  možete uživati u špasnkim vinima, uz promotivne cene, poseban odabir španskih vina na čašu, a sve to tokom Beogradske nedelje vina.

Španija ima 70 vinskih oznaka geografskog porekla od kojih su mnoge prisutne na srpskom tržištu. Među onima koje će ove godine beogradski ljubitelji vina imati prilike da probaju tokom manifestacije Španska vina u srcu grada, zanimljivo je pomenuti neke koje su do sada privlačile manje pažnje, poput:

D.O. Valdeorras je jedna od najznačajnih vinskih regiona Galisije, čiju geografiju ispisuje tok reke Sil, a njene obale su privukle mnoge vinare i vinogradare. U poslednjih trideset godina ova regija uložila je mnogo truda i rada kako bi ponovo zaživele autohtone sorte iz ove oblasti, pre svih godeljo i mensija. Neizostavno je spomenuti i novu generaciju izuzetnih belih vina koja potiču iz ove oblasti i predstavljaju perfektan spoj vinske tradicije i najfinije vinske tehnologije.

D.O. Rías Baixas: još jedna vinska oblast na sveru, u atlantskom pojasu koji se još naziva i „Zelena Španija“. Regija koja neguje svoj originalni pravac, od tradicionalnih vinskih zadruga do vina sa, slobodno možemo reći, umetničkom ekspresijom, izuzetnog kvaliteta i kompleksnosti.

D.O. Toro je jedan od istorijskih vinskih regiona u Španiji sa dugačkom vinskom tradicijom, upotpunjenom novom generacijom vinara i školovanih enologa. U regiji Toro najrasprostranjenija je sorta vinove loze Tinta de Toro (lokalni naziv za tempraniljo), a njena crvena vina karakteriše optimalan spoj intenzivnosti aroma, svežine, voćnih nota, sa izuzetnom zrelošću i potencijalom vina za odležavanje.

D.O. Campo de Borja je vinska regija u kojoj su najzatupljeniji zasadi sorte garnaća, koja ujedno i dalje čuva neke od starih vinograda koji potiču još s kraja 19. veka. Premda su se u ovoj regiji tradicionalno najčešće pravila vina namenjena za odležavanje (takozvana crianza, reserva, itd.) trud vinskih vizionara iz Kampo de Borhe doprineo je da i bela, roze i mlada crvena vina iz ove oblasti steknu zasluženi prestiž i svoju vinsku publiku.

D.O. Utiel-Requena je najveća vinska regija u provinciji Valensije, u kojoj je vinarstvo prisutno preko dva i po milenijuma.Najzastupljenija je autohtona sorta crnog grožđa bobal, koja je skoro pa i potpuno endemska za oblast Valensije. Bobal daje veoma kvalitetna vina unikatnog stila, a zbog svoje ekspresivnosti i kompleksnosti, često se koristi i za dobijanje belih vina, pored crvenih i rozea. U ovoj regiji je takođe neizostavno prisustvo i vinarija koje prave tradicionalna španska penušava vina, tzv. kave (cava).

Naravno, promocija španskih vina u okviru Belgrade Wine Week-a obuhvata i regije poput Ribere, Riohe, Ruede ili Priorata koje su već dobro poznati domaćoj publici, i koje će se predstaviti kako svojim klasicima, tako i vinima koja nam otkrivaju jedno novo, modernije lice ovih tradicionalnih vinskih oblasti.

Kao i prošle godine, u toku ovih nedelju dana, imaćemo prilike da se podsetimo i zašto se Španija smatra gastronomskom silom. Lista razloga je dugačka: od čuvene iberijske šunke (jamon iberico), odležale najmanje 18 meseci idobijene od iberijske svinje u čijoj je ishrani predominirao žir, serano šunke i različitih vrsta suhomesnatih proizvoda, preko široke palete sireva koja varira od mekih do poluodležalih i odležalih, pa sve do maslinovog ulja čiji je Španija najveći proizvođač na svetu sa skoro polovinom svetske proizvodnje i 260 različitih sorti maslina.

Ovogodišnja nedelja španskih vina biće prilika da utvrdimo gradivo, naučimo po nešto novo i spremimo se da predstojeću jesen obojimo u vedre boje Mediterana.

Želimo vam divnu Beogradsku nedelju vina i uživanje u španskim vinima širom grada, u odabranim restoranima, vinotekama i vinskim barovima!

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave

PRVO ZATEKLI TRAGOVE, A ONDA DIVLJU ZVER U DVORIŠTU: “Bio je zgranut kada ga je video, uplašio se da će zaklati psa” (VIDEO)

U sred popodneva, u blačkom selu Sibnica, koje uopšte nije planinski kraj, šetala je...

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. DECEMBAR 2023. GODINE: Evo šta današnji dan donosi horoskopskim znacima, neke očekuje avantura, druge novac

Ovo je dnevni horoskop za 1. decembar 2023. godine, otkrijte šta očekuje vaš horoskopski...