Španski Senat ratifikovao protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO

Španski Senat ratifikovao protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO

Španski Senat jednoglasno je odobrio Protokol za pristupanje Severne Makedonije NATO. Glasanje je održano u fizičkom odsustvu članova zbog rizika od epidemije COVID-19.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov zahvalio se Španiji što je stavila to pitanje na dnevni red rada Senata u ovako teškim vremenima za Evropu i Španiju.

Nakon što kralj Španije potpiše Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, biće upućen Ministarstvu spoljnih poslova SAD-a gde će se završiti proces i Severna Makedonija će postati 30. članica Evroatlantskog saveza.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je na društvenim mrežama da je „španski Senat upravo ratifikovao članstvo Severne Makedonije u NATO-u. S tim u vezi, svi saveznici su pozdravili našu uskoro 30. članicu. Čestitamo, Severna Makedonija!“

Američka ambasadorka u Skoplju Kate Birnes napisala je: „Nakon što je španski Senat odobrio protokol o pristupanju Severne Makedonije u NATO, svih 29 saveznika je pozdravilo našu uskoro 30. članicu. Čestitamo svima i radujem se što će se zastava Severne Makedonije ponosno pridružiti zastavama NATO-a u sedištu NATO-a u Briselu ”. / ibna