Spasovski i Zaev posetili Patrijaršiju radi razgovora o statusu Crkve u Severnoj Makedoniji

Spasovski i Zaev posetili Patrijaršiju radi razgovora o statusu Crkve u Severnoj Makedoniji

Predsednik prelazkne Vlade Severne Makedonije Oliver Spasovski posetio je, zajedno sa bivšim premijerom Zoranom Zaevom, u Istanbulu patrijarha vaseljenskog Vartolomeja.

Prema saopštenju koju je izdala Ekumenska patrijaršija, svrha posete bila je da se sagleda crkveni problem Severne Makedonije i razgovaraju o dosadašnjim potezima kao i o spremnosti za ponovnom uspostavljanjem regularnosti u Crkvi Severne Makedonije, pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

Potpuno saopštenje Patrijaršije:

Njegova svetost ekumenski patrijarh Vartolomej primio je njegovu ekselenciju g. Olivera Spasovskog, premijera Republike Severne Makedonije, na njegov zahtev, u čijoj pratnji su bili prethotnik na mestu premijera, njegova ekselencija g. Zoran Zaev i njegove kolege g. Dane Talevski i g. Dejan Sotirovski.

Svrha sastanka bila je razmatranje crkvenog problema u zemlji. Tokom razgovora disutovane su prethodne faze u vezi sa ovim problemom, a u čijoj osnovi leži spremnost za ponovno uspostavljanje regularnosti Crkve Severne Makedonije pod imenom Ohridska arhiepiskopija, nakon blagovremene molbe prema Majci Crkvu.

Nakon toga, odlučeno je da se delegacija Srpske crkve i Crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu Stolicu Ekumenske Patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postigne zajednički dogovor i rešenje.

Atmosfera između sagovornika bila je topla i iskrena; nakon sastanka su njihove ekselencije nastavile razgovore u Patrijaršiji, a zatim su se povukli u svoje rezidencije.

Premijer i njegove kolege izrazili su poštovanje i poverenje u Majčinsku crkvu, od koje su dobili blagoslov za blagostanje sveštenstva i naroda.

Pored ekumenskog patrijarhadiskusiji su prisustvovali mitropolit francuske gospodin Emmanuel; silibrijski g. Makimos; Andriopolisa g. Amfilochios; Velečasni arhimandrit g. Joakim i đakon Grgur, kapelan i zamenik kapelana Svetog i Poslednjeg Sinoda, kao i časni g. Konstantinos Delikostandis, glavni učitelj i direktor Prve patrijarhalne kancelarije.

U ime kancelarije

Svetog i Poslednjeg Sinoda / ibna