SPC i Vlada Crne Gore će nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti

SPC i Vlada Crne Gore će nastaviti razgovore o Zakonu o slobodi veroispovesti

Predsednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, i delegacija Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori razgovarali su danas u Podgorici o Zakonu o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

“Sastanak je okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocenu obeju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi. Obe strane su u potpunosti iskazale svoje stavove u pogledu otvorenih pitanja vezanih za Zakon. Srpska Pravoslavna Crkva ostaje pri stavu da se mora govoriti o izmenama Zakona, a ne o njegovoj primeni jer po mišljenju Crkve ovaj Zakon nije u skladu sa Ustavom ni sa međunarodnim standardima. Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog poverenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima,” kaže Vlada Crne Gore u saopštenju za javnost.

Predstavnici Episkopskog saveta SPC, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem (Radovićem), predali su Vladi predlog koji podrazumeva izmene odredaba koje Crkva vidi kao sporne. Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem.

“Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou”, zaključuje se u saopštenju.

Govoreći o Zakonu, predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u intervjuu za France Press da Crna Gora mora imati svoju pravoslavnu crkvu kako bi učvrstila svoj nacionalni identitet i suprotstavila se mešanju iz Srbije.

On je rekao da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedan od važnih instrumenata koje koriste ideolozi nacionalizma Velike Srbije protiv Crne Gore, protiv njene nezavisnosti, njenog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta.

»SPC koristi vešt oblik manipulacije kako bi se verovalo da država želi da im oduzme svete relikvije«, kazao je Đukanović.

On je dodao da će crkve i pod kontrolom države nastaviti da primaju pravoslavne vjernike.

»SPC pokušava da koristi vernike kao način pritiska na državu da bi odustala od zakona, odnosno da je prisili na kapitulaciju. To je neprihvatljivo«, ocenio je Đukanović./ibna