Spehar podnela izveštaj Savetu bezbednosti UN

Spehar podnela izveštaj Savetu bezbednosti UN

Elizabeth Spehar, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za Kipar, izjavila je u ponedeljak da je zadovoljna stalnom, snažnom i jednoglasnom podrškom Saveta bezbednosti za kiparski mirovni proces, radom njenih kancelarija i UNFICIP-a.

Ona je s novinarima razgovarala nakon zatvorenog sastanka Saveta bezbednosti o Kipru, u sedištu UN-a, u New Yorku, koji je trajao više od sat i po. Kako je Spehar rekla, tokom brifinga podsetila je članove Saveta da mirovni proces ostaje u stanju pauze, a u poslednje dve i po godine, od završetka konferencije o Kipru u julu 2017. godine u Crans Montani, nisu vođeni razgovori.

Podsetila je, međutim, na “ohrabrujući sastanak” koji se nedavno održan u Berlinu, između generalnog sekretara UN Antonia Gutteresa, predsednika Kipra, Nicosa Anastasiadesa i lidera kiparskih Turaka, Mustafe Akincija. „Prvi put su se dva lidera zajedno sastala s generalnim sekretarom, od zatvaranja Konferencije o Kipru u julu 2017. i u tom pogledu je sastanak zaista bio značajan“, dodala je ona.

Zvaničnik UN-a je takođe rekla da su tokom Berlinskog sastanka, u prisustvu generalnog sekretara Guterresa, lideri ponovo potvrdili svoju posvećenost sveobuhvatnom sporazumu unutar predvidljivog horizonta, zasnovanom na bizonalnoj federaciji dve zajednice, sa političkom jednakošću koja je utvrđena relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti, uključujući rezoluciju 716 (1991).

Pored toga, ona je istakla da je Savet bezbednosti naglasio da, prema nedavnim anketama na Kipru, ostaje snažna želja za sveobuhvatnim rešenjem u obe zajednice, ali istovremeno raste skepticizam da je to još uvek moguće. „Uloga vođa ostaje kritična, a uloga zemalja garantora je takođe ključna za postizanje rešenja. To je nešto što sam ponovo podvukla Savetu bezbednosti“, rekla je.

Prema Spehar, Generalni sekretar je pozvao lidere, zemlje garantore i druge zainteresovane strane da produktivno iskoriste naredni period kako bi konkretno i ubedljivo pokazali da će, nakon povratka za pregovarački sto, ovaj put zaista biti drugačije.

„Istovremeno sam naglasila Savetu da je pozadina nedavnih događaja u Berlinu regionalna situacija u kojoj tenzije nastavljaju da rastu poslednjih nedelja i meseci. Kao što je generalni sekretar naglasio u svom izveštaju, on nastavlja da prati ta dešavanja, uključujući i one povezane sa ugljovodonicima, blisko i sa zabrinutošću“, rekla je specijalni predstavnik.

Takođe je primetila da je Generalni sekretar ponovio svoj poziv na ozbiljne napore kako bi se izbegla dalja eskalacija i ublažile tenzije. U tom ukupnom kontekstu, UNFICIP je nastavio da održava mir i stabilnost u tampon zoni, a takođe je podržao veću saradnju dveju zajednica, rekao je Spehar.

Zvaničnik UN napomenula je da su ovo kritični zahtevi kako bi se obezbedio održiv mir na ostrvu. Takođe je rekla da je Savetu bezbednosti naglasila važnost da strane poštuju mandat i ovlašćenja UNFICIP-a, u i oko tampon zone, kako bi se obezbedilo da Misija može uspešno da ispuni svoj mandat.

Upitana o nepristrasnosti i objektivnosti UNFICIP-a prema kiparskim Turcima, s obzirom da Kipar i Grčka plaćaju račune, Spehar je potvrdila da značajan deo finansiranja dolazi iz Grčke i Republike Kipar, „ali mogu da vas uverim da to ne utiče na objektivnost i nepristrasnost Misije. ”

Odgovarajući na drugo pitanje, Spehar je ukazala na najavu objavljenu posle sastanka u Berlinu, pokazujući posvećenost UN-a da podrži održavanje skupa 5 + UN u odgovarajućoj fazi. „Dakle, u ovom trenutku ne postoji određeni vremenski raspored za to, ali ono što vam mogu reći je da su sve strane prilično zainteresovane da se ovaj sastanak održi čim to bude prikladno i čekali bismo da vidimo kada bi se to zaista moglo dogoditi u narednom periodu“, dodala je ona.

Spehar je takođe rekla da je provela dva dana u Vašingtonu pre dolaska u Njujork, i da je bila u mogućnosti da razgovara sa visokim predstavnicima američkog Stejt departmenta, kao i Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i nekim pojedincima u Kongresu, napomenuvši da „i dalje nastavljaju sa velikom podrškom za kiparski mirovni proces i za obe misije, dobre službe i UNFICIP na terenu. “/ ibna