Spehar zatražila od Anastasiadesa i Akincija da pojačaju napore

Spehar zatražila od Anastasiadesa i Akincija da pojačaju napore

Susret na prijemu UN

Autor: Michalis Michael

Prijemu povodom Dana UN u Nikoziji, prisustvovali su predsednik Republike Kipar, Nicos Anastasiades, i lider kiparskih Turaka, Mustafa Akinci. Događaju, koji je održan u hotelu Ledra Palace, na ničijoj zemlji, prisustvovala je i specijalni izaslanik UN za Kipar i šef UNFICYP, Elizabet Spehar, koja je u svom govoru, između ostalog, naglasila da je neophodno da dva lidera pojačaju napore na postizanju dogovora o načinu i obimu pregovora, te da se vrate za pregovarački sto.

Anastasiades i Akinci su imali priliku da, nakon rukovanja, porazgovaraju u srdačnoj atmosferi okruženi učesnicima ceremonije, uz Spehar koja je povremeno učestvovala u razgovoru. Anastasiades je na prijem došao prvi, dok se Akinci pojavio nedugo nakon njega, u društvu supruge. Prijemu su prisustvovali političari, verski funkcioneri te drugi funkcioneri iz obe zajednice, kao i strane diplomate. Na inicijativu Spehar, dva mladića, jedan iz grčke a drugi iz turske zajednice na ostrvu, govorili su o svojim očekivanjima i nadama za budućnost Kipra.

U svom obraćanju, Spehar je između ostalog rekla da kiparski lideri još uvek imaju mogućnost da dovedu zajednički prihvatljiva rešenja do kraja, ali da moraju biti spremni da ih objasne i promovišu među onima koje predstavljaju. Spehar je dalje rekla da su Ujedinjene nacije, uključujući nju i Generalnog sekretara, spremne da odigraju svoju ulogu te da očekuju da i sve ostale strane učine isto.

Ulogu UN u održavanju mira na Kipru, nazvala je važnom, napominjući da je ova organizacija bila stara 19 godina kada su formirane mirovne snage za Kipar (UNFICYP). Rekla je da je ključna uloga ove organizacije odigrana tokom mnogo godina prisustva na Kipru u slanju mirovnih patrola u ničiju zemlju, održavanju mira, premošćavanju razlika, izgradnji poverenja i radu na razumevanju između zajednica, što će se nastaviti i u buduće.

Takođe je rekla da ako su razgovori zaustavljeni nije zaustavljen i život na ostrvu, te da promene zauzimaju značajno mesto u uticaju na društvo na Kipru, u regionu i globalno.

Spehar je naglasila da je u ovoj godini bilo mnogo pozitivnih momenata. Lideri zajednica, kako je istakla su kontaktirali jedan drugog u raznim prilikama, pod okriljem UN, gradeći mostove između svojih stavova i otvarajući put povratku za pregovarački sto, a ti napori se i dalje nastavljaju.

Treba napomenuti da je prethodni sastanak Anastasiadesa i Akincija održan na neformalnom prijemu u organizaciji posebne izaslanice Generalnog Sekretara UN za Kipar, Jane Holl Lute, pre njenog odlaska sa Kipra, 6. septembra./ibna