Špirić: BiH pogođena sa dva razarajuća procesa

Špirić: BiH pogođena sa dva razarajuća procesa

Zamenik predsednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić izjavio je u petak da su Bosnu i Hercegovinu pogodila dva snažna procesa – migracije i emigracija, koji su izuzetno pogubni za ekonomiju, ali Savet ministara BiH, institucija koja bi trebalo da predloži rešenje za oba problema, nije zainteresovana da preduzme mere.

BiH se suočava sa porastom broja migranata sa Bliskog Istoka, koji pokušavaju doći do zemalja EU. S druge strane, zemlja ima problem sa sve većim brojem lokalnih radnika koji pokušavaju da emigriraju i pronađu bolju budućnost – takođe u zemljama EU.

U razgovoru za lokalne medije Špirić je rekao da, dok se iseljavanje i imigracija kao dva dijametralno suprotna procesa dešavaju u BiH, Vijeće ministara „deli plen“ na polulegalan način, u zatvorenom delu sednica suprotno od procedure i pravila postupka.

“Dok članovi Saveta ministara razmatraju kako da zadrže svoje pozicije što je duže moguće,imenujući nove funkcionere u skladu sa međupartijskim dogovorima, dva snažna procesa, imigracije i emigracije, pogodila su BiH ogromnom snagom, razarajućom za ekonomiju. Mi se suočavamo sa teškim izazovima, dok Savet ministara i vlasti ignorišu te procese. Ovo su dva najmoćnija i najrazornija procesa koji su pogodili BiH kao nijednu drugu državu na Balkanu, ali ovo nije tema za Savet ministara,” naglasio je Špirić.

Upozorio je da, dok migranti kupe seno u gradu Ključu, „Evropa bere naše radnike i inteligenciju na svom tržištu rada“.

“Biće teško da BiH zameni taj intelektualni potencijal koji će apsorbirati Evropska unija. Kako naši obrazovani ljudi odlaze, to područje će biti naseljeno migrantima kroz migracionu politiku, jer nažalost, uz saglasnost vlasti BiH, država je definisana kao prihvatni centar za migrante “, rekao je Špirić.

Prema njegovim rečima, teško će se vlasti u punom kapacitetu nositi sa ovim problemima u kojima se Bosna i Hercegovina zaglavila zahvaljujući nemaru i neodgovornosti relevantnih institucija.