Sporazum iz Prespe može poslužiti kao dobar primer za region, kaže Hahn

Sporazum iz Prespe može poslužiti kao dobar primer za region, kaže Hahn

Sporazum iz Prespe između Severne Makedonije i Grčke mogao bi dovesti do drugih sporazuma na Balkanu, kaže poverenik Evropske unije za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

“Mislim da smo oboje bili veoma uspešni, a SAD su veoma podržavale ono što danas zovemo Severna Makedonija”, kaže Hahn u intervjuu za Washington Post, pozivajući se na rešavanje spora Grčke s tom zemljom oko njenog imena.

Komesar se nada da će rešavanje spora oko naziva Makedonije poslužiti kao prekursor za rešavanje drugih konflikata, uključujući i “zastoj” u dijalogu između Srbije i Kosova, koji je, kako je rekao, izazvan trgovinskim tarifama koje je Kosovo uvelo na uvoz iz Srbije prošle godine. Rešavanje trgovinskog pitanja sada je preduslov za ponovno pokretanje dijaloga između Kosova i Srbije, piše Washington Post.

Komentarišući ulogu SAD-a u regionu, on kaže da je Washington bio na mestu vozača u regionu, a ne u Briselu u ratovima devedesetih i nakon toga. “Danas Sjedinjene Države veoma podržavaju Evropsku uniju na i u regionu. Mislim da su veoma sretni što smo danas vodeći u regionu”, objašnjava Hahn, dodajući da se situacija promenila.

Sjedinjene Drzave imaju “skoro nikakve” poslovne interese u regionu. To je neka vrsta tihog povratka normalnosti. Ono što je sada – da tako kažem – dnevna rutina, da se EU brine o situaciji, na neki način je jednostavno reakcija na situaciju na terenu, piše Washington Post.

Opisujući situaciju na Zapadnom Balkanu, on kaže da je u regionu postignut napredak koji daje primer Srbiji i Kosovu gde su neki sukobi, u prošlosti, mogli lako da dovedu do nasilja, ali “danas vođe podižu telefon i pozivaju jedan drugog”, kaže Johannes Hahn.

Govoreći o promenama granica, Hahn naglašava da će pravno obavezujući sporazum između njih obuhvatiti područja izvan graničnog pitanja i da “jedan od osnovnih elemenata u budućem sporazumu mora biti poštovanje manjinskih prava”, kao element za pristupanje EU.

„U ovom trenutku, niko ne bi mogao predvideti kakav bi bio konačni ishod. Moguća zamena teritorije može biti, u svakom slučaju, konačna parcela u većoj slici. Jedini preduslov koji smo postavili je da svaki bilateralni sporazum mora da doprinese većem miru i stabilnosti u regionu“, zaključuje Hahn.