Sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji pomoći će u rešavanju problema, smatra pakistanski ambasador

Sporazum između BiH i Pakistana o readmisiji pomoći će u rešavanju problema, smatra pakistanski ambasador

Ambasador Islamske Republike Pakistan u Bosni i Hercegovini Muhammad Khalid Rao ocenio je da je nedavna poseta tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića Pakistanu bila korisna za ponovno povezivanje dve države. Podseća da je ovo prva poseta visokog profila nakon osam godina otkako je Bakir Izetbegović posetio Pakistan 2012. godine kao predsedavajući Predsedništva BiH.

„Pakistan je važna zemlja u regionu. Pakistanci poštuju Bosance i visoko ih cene. To su itekako evidentno videli i svedočili članovi delegacije BiH tokom kratke posete. Šefiku Džaferoviću dodeljena je najviša građanska nagrada Pakistana. U roku od dva dana, sastao se sa pakistanskim premijerom, predsednikom, ministrom spoljnih poslova, ministrom trgovine sa predsednicima različitih privrednih komora i predsednikom Narodne skupštine. Premijer Imran Khan toplo je pozdravio druga dva člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i Željka Komšića. Također je uputio dobre želje svim građanima BiH. Vrhunac posete bilo je potpisivanje Sporazuma o readmisiji koji je priželjkivala BiH strana“, ističe ambasador Rao u intervjuu za FENA.

Upitan u kojoj će meri potpisani Sporazum o readmisiji pomoći u rešavanju migrantske krize u BiH, barem kada je reč o građanima Pakistana, ambasador je rekao da je reč o prelomnom sporazumu koji je zaključen u rekordnom roku od nepuna dva meseca.

„To će sigurno pomoći u kontroli migrantske situacije kada su pakistanski migranti u pitanju. Sama vest o potpisivanju Sporazuma o readmisiji deluje odvraćajuće za pakistanske migrante u BiH i takođe za one koji planiraju da uđu u državu. Pakistan će prihvatiti svakog pakistanskog migranta kojeg BiH želi vratiti u Pakistan“, rekao je on.

Pakistan se takođe bavi pitanjem velikog priliva migranata i izbeglica. Ratovi i ekonomske razlike primoravaju ljude da napuste svoje zemlje i sklone se u druge zemlje. Avganistanski rat primorao je milione Avganistanaca da napuste svoju zemlju 1979. godine. Otprilike četiri miliona izbeglica došlo je u Pakistan gde žive više od 40 godina.

„Neki su se vratili, ali procenjuje se da oko 2,5 miliona još uvek živi u Pakistanu. Pored avganistanskih izbeglica, u Pakistanu živi i oko dva miliona ilegalnih imigranata iz susednih zemalja. Pakistanska vlada i narod Pakistana prihvatili su Avganistance raširenih ruku i pazili su na njih na sve moguće načine. Pakistan želi časni povratak ovih izbeglica natrag u Avganistan, ali to se neće dogoditi dok se ne vrati mir i ne budu povoljni uslovi u Avganistanu“, objasnio je ambasador.

Pakistan je značajno pomogao BiH nakon rata. Upitan šta bi naglasio u toj oblasti, ambasador Rao je rekao da je Pakistan obezbedio jak contingent od  3 000 ljudi u UNPROFOR-u (Zaštitnim snagama UN-a u Bosni i Hercegovini). Zadatak im je bio da stabilizuju situaciju, pruže zaštitu raznim agencijama UN-a i nevladinim organizacijama koje su pomagale građanima i vlastima.

 

Izvor: FENA