Sporazum Kosova i Srbije bi povećao investicije

Sporazum Kosova i Srbije bi povećao investicije

Postizanje mirnog sporazuma između Kosova i Srbije povećalo bi ekonomske investicije u obe zemlje, navodi se u studiji Privredne komore Kosova.

Predsednik Privredne komore Kosova, Berat Rukiqi, tokom predstavljanja studije rekao je da kompanije veruju da će sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom slediti pozitivni koraci za zemlju.

On je rekao da 41 odsto kosovskih preduzetnika veruje da bi postizanje sporazuma sa Srbijom povećalo izvoz proizvoda sa Kosova.

Prema njegovim rečima, više od 63 procenta ih procenjuje da bi postizanje sporazuma takođe povećalo direktne strane investicije na Kosovu.

Na osnovu ankete čija je ciljna grupa bila lokalne kompanije, pokazalo se da 75 procenata preduzeća smatra da je Srbija naštetila razvoju kosovskih preduzeća.

Kao glavne prepreke ispitanici su naveli gubitak tržišta, nelojalnu konkurenciju, štetu imidžu Kosova.

Trenutna politička situacija prema preduzećima je takođe imala veliki uticaj na ekonomsku stagnaciju sa kojom se Kosovo suočava.

Kosovo trenutno čeka na potvrđivanje rezultata vanrednih parlamentarnih izbora 6. oktobra kako bi se formirala nova vlada koja će se suočiti sa pritiskom za nastavak razgovora sa Srbijom, koji su suspendovani već godinu dana ./ibna