Sporazum Kosova i Srbije biće potpisan u Ovalnoj sobi u prisustvu Donalda Trampa

Sporazum Kosova i Srbije biće potpisan u Ovalnoj sobi u prisustvu Donalda Trampa

Američki predsednik Donald Trump sastaće se danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdullahom Hotijem u Ovalnom kabinetu, gde će biti potpisan zasad neutvrđeni sporazum, nakon čega će uslediti trilateralni sastanak, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti sastaće se odvojeno sa američkim državnim sekretarom Mike Pompeom u Stejt departmentu.

Prema kosovskim medijima, sporazum čije se potpisivanje očekuje u Washingtonu biće ekonomske prirode i neće uključivati uzajamno priznavanje.

Posle prve dve runde razgovora Beograda i Prištine u Beloj kući u četvrtak, predsednik Srbije Aleksandar Vučić isključio je priznavanje Kosova kao dela razgovora i mogućeg sporazuma koji bi mogao biti potpisan u Washingtonu.

Predsednik Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost postizanja dobrog sporazuma za Srbiju, dodajući da će svi detalji dokumenta biti predstavljeni danas i, da nije dobar, ne bi ga potpisao.

Juče je u drugoj rundi pregovora po lokalnom vremenu među američkim zvaničnicima bila i Ivanka Tramp, ćerka američkog predsednika, koja je prisustvovala svim važnim diplomatskim sastancima, za koje je njen otac posebno zainteresovan, što na neki način pokazuje da je sporazum blizu. / ibna