Sporazum potpisan, implementacija u roku od 30 dana

Sporazum potpisan, implementacija u roku od 30 dana

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović postigli su u ponedjeljak popodne dogovor o formiranju Saveta ministara i potpisali principe za formiranje vlasti na nivou BiH.

Sastanak je organizovala Delegacija EU u BiH u Sarajevu, a prisustvovao mu je šef Delegacije Lars-Gunnar Wigemark.

Čović je izrazio zadovoljstvo što je uporno insistiranje hrvatske strane na dijalogu i dogovoru urodilo plodom, što će napokon omogućiti da pobednici izbora uspostave vlast, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

“Za nas je ključno da zajednička izjava, zapravo program rada budućeg Saveta ministara i parlamentarne većine na nivou BiH, jasno navodi kao prioritet provođenje presuda koje su doneli lokalni i evropski sudovi u vezi s izbornim zakonom BiH, kako bi se osigurala ustavna i institucionalna jednakost naroda i građana, kao i njihovo legitimno predstavljanje u skladu sa izbornom voljom“, kazao je Čović.

Dodik je rekao da su nakon devet meseci razgovora SNSD, HDZ i SDA postigli dogovor o formiranju Saveta ministara u roku od 30 dana. Dodao je da sporazum odražava interese koje treba provesti budući Savet ministara.

„Učinili smo sve što je u našoj moći da zaštitimo ustavni položaj Republike Srpske. Ovo je bio nepotreban zastoj tokom ovih devet mjeseci”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Dodao je da će odluka deblokirati rad Predstavničkog doma i Doma naroda i da je u BiH stvorena nova dinamika u vezi s radom zajedničkih institucija, pre svega u vezi s evropskim integracijama.

Kada je reč o zahtjevu SDA da tokom procesa dogovora pošalje Nacionalni akcioni plan za članstvo u NATO-u, Dodik je rekao da će se saradnja odvijati u skladu s Ustavom i zakonima uz poštovanje svih nivoa vlasti.

„Dogovorili smo se oko toga i rekli da će se saradnja i integracija odvijati u skladu s Ustavom i zakonima, poštujući sve relevantne nivoe vlasti u BiH, da će se saradnja s NATO-om nastaviti, što nikad nismo osporili, te da će se odvijati u skladu relevantnim odlukama Predsedništva, Parlamentarne skupštine i Saveta ministara“, rekao je Dodik.

Izjavio je da će Komisija koja ima zadatak da sarađuje s NATO-om, a koju će formirati Savet ministara, predložiti odluke koje će usvojiti Predsedništvo i Savet ministara.