Srbi još uvek nisu konstitutivni narod u tri kantona Federacije BiH

Srbi još uvek nisu konstitutivni narod u tri kantona Federacije BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, poziva kantonalne skupštine da bez odlaganja provedu odluku Ustavnog suda i podseća da do izmene relevantnih odredbi kantonalnih ustava Ustav Federacije BiH ima nadmoć i direktno se primenjuje.

Inzko podsjeća da je Ustavni sud Federacije BiH u maju 2018. godine utvrdio da nekoliko odredbi ustava Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i zapadnohercegovačkog kantona krši Ustav Federacije BiH jer ne priznaju konstitutivnost srpskog naroda, srpski i bosanski jezik kao službene jezike i ćirilično pismo kao jedno od dva službena pisma. Sud je stoga naložio da tri kantonalne skupštine izmene svoje ustave u roku od 6 meseci. Nijedna skupština do sada to nije učinila.

“Osiguranje istih prava za sve konstitutivne narode u Bosni i Hercegovini u svakom dijelu zemlje predstavlja temeljni stub Daytona. Poštivanje prava konstitutivnih naroda, ali i svih građana, jedini je način da se Bosna i Hercegovina razvija kao sigurna i suverena demokratska zemlja koja poštuje evropske vrijednosti”, rekao je visoki predstavnik.

Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u Savezu srpskih udruženja u Federaciji BiH, smatra da bi skupštine tri kantona u FBiH trebale uskladiti svoje ustave sa Ustavom FBiH samostalno i bez međunarodnog faktora kako bi se Srbima obezbedio konstitutivni status.

“Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH je uvek insistirao na izmenama i dopunama kantonalnih ustava, jer je potrebno uvesti srpski jezik kao službeni jezik, a ćirilično pismo kao službeni tekst u kantonima gde takvo što nije učinjeno i da se konstitutivni status konačno obezbedi Srbima u tim kantonima“, rekao je Radanović medijima u četvrtak.

On je ukazao da bi to trebalo da rade lokalne vlasti, a ne neko drugi, pogotovo ne bilo ko iz međunarodne zajednice. Radanović je naglasio da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine treba da pokrene istrage o ljudima u kantonima koji su odgovorni za neizvršavanje odluka Ustavnog suda BiH.