Srbi na severu Kosova podeljeni na lokalnim izborima

Srbi na severu Kosova podeljeni na lokalnim izborima

Političke stranke pokrenule su svoje kampanje za delimične lokalne izbore koji će se održati u četiri opštine na severu Kosova: Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica.

Prvi put, tokom ove izborne kampanje, predstavnici srpske opozicije u Beogradu pozvali su birače da podrže albanske kandidate.

Marko Jakšić, organizator protesta protiv srpskog predsednika Aleksandra Vučića, izjavio je da na ovim izborima može glasati u korist albanskog kandidata PDK, Gonkhe Caushi.

“Izbori će biti održani za nekoliko dana u mom gradu. Znajući da će moj glas biti ukraden od strane Srba ako ne izađem na biralište, ja ću glasati za kandidata PDK-a”, rekao je Jakšić.

S druge strane, stranka Srpska lista obećala je da će provesti projekte srpskog predsednika Aleksandra Vučića na Kosovu.

Petar Petković, pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo pri srpskoj vladi i kandidat Srpske liste u opštini Severna Mitrovica, Goran Rakić, izjavili su da se lokalni izbori na severu Kosova mogu smatrati referendumom za srpsko stanovništvo u tom delu zemlje.

“Pobeda Srpske liste je način na koji ćemo odgovoriti na sve oblike pritiska i agresije na nas”, kaže Petković, dodajući da će Srpska lista pobediti i da će projekti koje je pokrenuo srpski predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije i dalje sprovoditi.

Lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veseli i kandidati za četiri opštine na severu, održali su sastanke sa stotinama Albanaca koji žive u ovim oblastima, pozivajući ih da učestvuju na nedeljnim izborima.

“Veoma je važno da Albanci učestvuju na izborima koji se održavaju u severnim opštinama, jer će to pokazati da su Albanci tamo i da će uvek biti tamo. Nastavićemo sa našim projektima da rekonstruišemo sve kuće Albanaca koji su isterani iz svojih domova”, rekao je Veseli.

Očekuje se da će izborna kampanja trajati do 17. maja, a izbori u četiri opštine na severu će se održati 19. maja./ibna/