Srbi u Crnoj Gori traže sastanak sa šefom Delegacije EU

Srbi u Crnoj Gori traže sastanak sa šefom Delegacije EU

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća / SNS / zatražili su sastanak sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivom Oravom, zbog diskriminacije srpskog naroda u socijalnom i kulturnom životu u ovoj zemlji.

U pismu se navodi da su srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena sva stečena prava, ne samo od odvajanja Crne Gore od zajedničke države sa Srbijom, nego i ona koja su imali kao vekovni državni konstituenti u Crnoj Gori.

Srpsko nacionalno veće ističe da su čak i ustavna prava zagarantovana članom zaštite identiteta u potpunosti uskraćena srpskom narodu u Crnoj Gori, a na njihove zahteve i primedbe upućene državnim institucijama nije odgovoreno.

Državne institucije Crne Gore, kako navode, nisu ni u jednom slučaju poštivale mišljenja zaštitnika ljudskih prava i sloboda u pogledu njihovih žalbi o očitoj diskriminaciji srpskog naroda u Crnoj Gori.

“Bez naše saglasnosti, izveštaji se šalju institucijama EU i vama, ali ti dokumenti ne odražavaju stvarno stanje na terenu, a posebno negativnu ulogu imaju vaši izveštači iz određenih državnih institucija Crne Gore”, dodaje se u pismu.

Srpsko nacionalno veće ističe da je srpski narod u potpunosti isključen iz državnih institucija Crne Gore i onih lokalnih zajednica koje su pod kontrolom aktuelne vlasti.

Konstatuje se da uprkos značajnom učešću u ukupnom procentu stanovništva u Crnoj Gori – 27,8 posto, nema srpskih predstavnika u pravosuđu, tužilaštvu, diplomaciji, ministarstvima i brojnim državnim institucijama, što se lako može utvrditi istraživanjem državnih institucija same Crne Gore.

U pismu Oravu navodi se da se donose zakonska rešenja, uglavnom protiv interesa srpskog naroda, kao brojne nacionalne manjine u Crnoj Gori, u cilju realizacije projekta asimilacije Srba u crnogorsku nacionalnost.

Predstavnici Veća ističu da su spremni pružiti Oravu očigledne dokaze.

“Molim vas da što pre primite delegaciju SNS-a. O razlozima našeg zahteva za sastanak obavestićemo i diplomatske misije država članica EU u Crnoj Gori i ambasadu SAD”, kaže se u pismu.