Srbija: 1. jula se ponavljaju izbori na 234 biračka mesta

Srbija: 1. jula se ponavljaju izbori na 234 biračka mesta

Republička izborna komisija (RIK) Srbije odlučila je u četvrtak uveče da 1. jula od 7:00 do 20:00 budu održani ponovljeni izbori na ukupno 234 biračka mesta na kojima je glasanje poništeno.

Ranije je donesena odluka o reorganizaciji izbornog procesa na 110 biračkih mesta u Srbiji, gdje se ishod glasanja nije mogao utvrditi zbog razumnih grešaka u obračunu i formalnih nepravilnosti ili zbog toga što zapisnik nije potpisao nijedan član izborne komisije.

RIK je odbio predlog Željke Radete da se proveri sadržaj i otvore vreće sa svih ovih biračkih mesta jer u zapisniku postoje kontradikcije u vezi s radom izbornih komisija.

Neki članovi izborne komisije (RIK) pitali su se da li izbori trebaju ponovo biti održani u poplavljenim područjima ili regionima koji beleže epidemiju koronavirusa, a predsjednik Komisije Vladimir Dimitrijević rekao je da će to pitanje biti razmatrano s vlastima u toku dana.

Za dodatne izbore biće formirani i nove izborne komisije.

Na prethodnom zasedanju RIK-a, glasanje je poništeno na više od 100 biračkih mesta jer je na glasačkim mestima bilo više glasačkih listića od broja birača. / ibna