Srbija: 80 000 u samoizolaciji, 290 pred sudom

Srbija: 80 000 u samoizolaciji, 290 pred sudom

Oko 290 građana u Srbiji prekršilo je meru samoizolacije i suđeno im je pred nadležnim sudovima, izjavio je u televizijskoj emisiji srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je rekao da je oko 80.000 ljudi u Srbiji u karantinu i da oni koji ne poštuju meru rizikuju svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih ljudi.

Ove ljude privodimo pravdi i oni će da provedu dve ili tri godine u zatvoru, jer ugrožavaju zdravlje svih nas, dodao je Stefanović.

Kako je objasnio, građani koji se vraćaju iz inostranstva nastavljaju sa aktivnostima ne vodeći računa o odlukama zdravstvenih vlasti.

Stefanović je zatražio od građana da budu odgovorni i pokažu disciplinu, jer će naredne dve nedelje biti presudne.

„Ovo su sada ključni dani prekretnice, kada posmatramo epidemiju u drugim zemljama. U narednim danima moraćemo da pokažemo da smo razumni i da u danima sa lepim vremenom neće biti gužve u parkovima“, rekao je ministar.

Podsetio je da je važno da se broj zaraženih ne poveća naglo, da se ne bi napunile bolnice i preopteretio zdravstveni sistem.

„Naši lekari su umorni, rade po 12 sati, imunitet im opada. Nije pošteno da se bolnice sada pune jer smo neodgovorni“, rekao je Stefanović.

Takođe je rekao da je važno za one starije od 65 godina da ne napuštaju svoje domove i da će, ako moraju nešto da urade, to uradila njihova deca ili unuci.

Na kraju, Stefanović je pozvao neke opozicione lidere da se ne bave politikom dok se Srbija bori protiv novog koronavirusa, već da u ovom trenutku pokažu jedinstvo – doniraju respirator ili koriste svoje kontakte u svetu kako bi Srbija dobila ove važne uređaje. / ibna