Srbija: 84-časovna zabrana kretanja tokom vaskršnjih praznika

Srbija: 84-časovna zabrana kretanja tokom vaskršnjih praznika

Vlada Srbije odlučila je danas popodne da će uvesti totalnu zabanu kretanja tokom 84 časa, umesto 60 koliko je zabrana trajala prošlog vikenda.

Odluka je doneta povodom Vaskrsa koji se obeležava u nedelju 19. aprila. Stoga u odluci stoji da će kretanje biti zabranjeno od petka, 17. aprila u 17:00 do utorka, 21. aprila u 05:00.

U poslednje vreme se dosta razgovaralo o tome kako će se Vaskrs slaviti u Srbiji, a Srpska pravoslavna crkva apeluje na Vladu da ublaži ograničenja kako bi vernici mogli da učestvuju u vaskršnjim službama i prime pričest. Iz tog razloga, Crkva je zatražila od Vlade da u nedelju ukine ograničenja od 05:00 do 10:00 časova kako bi vernici imali priliku da obave svoje verske dužnosti za Vaskrs.

Međutim, srpska naučna zajednica tvrdi da bi ublažavanje restriktivnih mera u šestoj nedelji epidemije bilo pogrešan potez.

U protekla dva vikenda, policijski čas u Srbiji trajao je od petka do ponedeljka, 60 sati.

Tokom današnje konferencije za štampu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je kontaktirao patrijarha sa kojim je postigao drugačiji dogovor. “Šta god da kažem, neki građani će me razapeti”, rekao je Vučić i dodao da će sutra pokušati da razgovara sa srpskim patrijarhom.

“Ne sumnjam da ću podržati lekare i život”, rekao je Vučić i dodao da eventualna hapšenja biskupa i sveštenstva neće biti olako izvedena. / ibna