Srbija: Austrijski ministar spoljnih poslova predao Dačiću osam tona medicinske opreme

Srbija: Austrijski ministar spoljnih poslova predao Dačiću osam tona medicinske opreme

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je u četvrtak od Austrije prvih osam tona humanitarne pomoći kao pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa koja će biti distribuirana 10 opština suočenih sa najvećim rizikom.

Austrijski savezni ministar inostranih poslova, Alekander Schallenberg, i ministarka za EU, Karolin Edstadler, isporučili su opremu u prisustvu ministra spoljnih poslova Srbije, Ivice Dačića, i ministarke za evropske integracije, Jadranke Joksimović.

Pomoć Austrijske razvojne agencije dostavljena je u skladište Crvenog krsta Srbije. Donacija obuhvata pakete sa sanitarnim jednokratnim potrepštinama i predstavlja prvu seriju pomoći, jer je predviđeno da se isporuče i paketi pomoći u hrani. Isporučena pomoć iznosi osam tona i biće usmerena opštinama u trećoj i četvrtoj kategoriji rizika.

Srbijanski ministar spoljnih poslova zahvalio je Austriji na pomoći koja, kako je rekao, godinama šalje humanitarnu pomoć u Srbiju. Ministar je rekao da su Austrijanci 25. aprila najavili da će poslati pomoć Srbiji i da su to sada i učinili.

Dačić je izrazio saučešće svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije tokom pandemije i napomenuo da su se Austrija i Srbija uspešno borile protiv bolesti.

Ministar je čestitao Austriji, koja je postigla “jedan od najuspešnijih rezultata u borbi protiv koronavirusa”, napominjući da su “dve zemlje pomagale jedna drugoj tokom pandemije”.

“Takođe smo prevezli 57 austrijskih državljana iz Srbije u ovu zemlju i dozvolili više od 2.000 naših građana da se vrate u Srbiju”, rekao je Dačić, napominjući da je Austrija jedan od najvažnijih srpskih partnera i investitora.

Austrijska vlada je takođe dodelila milion evra Međunarodnom komitetu Crvenog krsta, a deo tog iznosa namenjen je Crvenom krstu Srbije. Austrijski ministar Schallenberg rekao je da je srećan što je u Srbiji i što su ovi paketi samo deo pomoći. Takođe je naglasio da se prijateljstvo između Srbije i Austrije održava ne samo u dobrim, već i u kriznim vremenima.

„Solidarnost je ulaganje u zajedničku budućnost, tako da je EU uložila 3,3 milijarde evra u pomoć Zapadnom Balkanu tokom krize coronavirusa“, ​​rekao je on.

Austrijski ministar čestitao je Srbiji na izvanredno provedenim merama koje je preduzela u borbi protiv pandemije.

„Naš cilj je da vratimo slobodu putovanja u Evropu nakon što se ispune zdravstveni uslovi. To zahteva malo više strpljenja kada su u pitanju porodice u Austriji i Srbiji koje su trenutno razdvojene“, rekao je Schallenberg. / ibna