Srbija: Balkanski tok 2 kreće sa radom 1. januara

Srbija: Balkanski tok 2 kreće sa radom 1. januara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 1. januara pustiti u pogon novi gasovod koji će prelaziti Srbiju od Bugarske do mađarske granice.

Početak rada gasovoda zakazan je za šest sati ujutru u Gospođincima u opštini Žabalj, kako je potvrdio Tanjug.

Otvaranje „Balkanskog toka 2“, kako je izjavio predsednik Vučić, veliki je dan za Srbiju i sa ekonomske tačke gledišta, ali i za stanovništvo i industriju. Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji od bugarske do mađarske granice, odnosno od Zaječara do Horgoša je 403 km.

Novi gasovod kroz Srbiju, nastavak Turskog toka, nudiće diverzifikaciju opskrbnih pravaca, jer zemlja više neće zavisiti od opskrbnog puta kroz Ukrajinu, a tranzit će biti jeftiniji za 40 dolara za 1.000 kubika, rekla je Jelica Putniković, glavni urednik portala Energy Balkans.

Ona je Tanjugu rekla da činjenica da Srbija više nije zavisna od tranzita iz Ukrajine povećava energetsku bezbednost zemlje, dodajući da je izvršni direktor Bugartransgasa Vladimiri Malinov najavio da će se u Srbiji prvobitno transportovati 15 miliona kubnih metara gasa dnevno.

„Srbija zimi potroši nešto više od 10 miliona, što znači da ćemo ove zime zadovoljiti potrebe za gasom“, rekla je Putniković, dodajući da bi se više gasa moglo transportovati kada cevovod dostigne puni kapacitet i kada stanice u Bugarskoj i Srbiji budu radile punom parom.

„To će biti dobro za razvoj industrije i upotrebu gasa u celoj Srbiji“, rekla je Putniković i dodala da gasifikacija u Srbiji nije završena južno od Save i Dunava.

Dalje je napomenula da bi magistralni gasovod od Bugarske do mađarske granice, kao produžetak Turskog toka koji se proteže od turske crnomorske obale preko Bugarske i Srbije, trebalo da bude produžen do Mađarske od sledeće godine.

“Mađari su već počeli da produžavaju gasovod od granice sa Srbijom, a plan je da se proširi do Austrije i moguće Slovačke”, rekla je Putniković i dodala da su nacionalni gasovodi projektovani u skladu sa propisima EU i uz poštovanje lokalnog i evropskog prava. / ibna