Srbija, BiH i Turska posvećene miru

Srbija, BiH i Turska posvećene miru

Srbija, Bosna i Hercegovina i Turska posvećene su miru i stabilnosti – to je glavna poruka trilateralnog sastanka predsednika Srbije i Turske Aleksandra Vučića i Recepa Tayyipa Erdogana, te članova Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića u utorak u Beogradu.

Predsedavajući Predsedništva BiH Komšić rekao je medijima nakon trilateralnog sastanka da je dogovoreno da BiH i Srbija reše otvorena pitanja u bilateralnim razgovorima. Istakao je da su učesnici, osim izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo, razgovarali i o budućim projektima poput nove ideje za željezničku infrastrukturu između dve zemlje.

“Ovo su vrlo korisni projekti, iako su skupi, BiH ima veliko zanimanje za njih”, rekao je Komšić.

Džaferović je rekao da je Turska faktor stabilnosti u celom regionu i da ova zemlja ima dobre bilateralne odnose i sa BiH i sa Srbijom, najavivši da će BiH i Srbija rešiti otvorena pitanja na bilateralnom nivou.

„Zato je potreban dijalog. Intenzivnija saradnja između BiH i srpskih institucija potrebna je jer je to jedini način rešavanja problema”, rekao je Džaferović nakon trilateralnog sastanka.

Napomenuo je da će projekat izgradnje autoputa Beograd – Sarajevo imati veliki uticaj na mir i stabilnost u regionu, dodavši da je BiH obavezna da što pre završi neophodne sporazume sa Srbijom i Turskom kako bi ovaj projekat bio realizovan u najkraćem roku.

Dodik je potvrdio da je razgovarano i o drugim važnim pitanjima kao projektu gasovoda Turski tok.

„Naglasili smo spremnost za druga ulaganja kao što je modernizacija i izgradnja novih železničkih linija. Tu je i potreba da se zadrži dobra politička saradnja, stabilnost i mir“, naglasio je Dodik.

Dodao je da BiH ima puno unutrašnjih problema i da nije u stanju da efikasno rešava pitanja, kao što to radi i Srbija. Zato BiH, kako je rekao, kasni s pripremama za izgradnju autoputa.

„Savet ministara trebalo bi da realizuje saradnju i ugovore između Srbije i BiH te Turske i BiH. To će označiti saradnju u trilateralnom okviru”, rekao je Dodik.

Turski predsednik Erdogan naglasio je da BiH mora rešiti problem s uspostavljanjem novih institucuja u državi, godinu dana nakon Oštih izbora, jer bez vlade će biti nemoguće nastaviti posao na projektu autoputa.

“Kada je reč o saobraćaju i autoputevima, preduzimamo korake u tom pogledu i ti koraci će, uveren sam, još više približiti Srbiju i BiH i dovesti do još važnijih događaja u budućnosti”, rekao je Erdogan, podsetivši da je put sinonim je za civilizaciju i život.

Izrazio je mišljenje da će, ako se izgradi put između dva naroda, to utjecati na stanovništvo, spriječiti ljude da odlaze i regiju učiniti mjestom koje privlači ljude.

Predsednik Srbije Vučić naglasio je da su svi u Srbiji i BiH saglasni da se moraju uspostaviti komunikacijske veze između dve zemlje, dodajući da je ovo sjajan dan, jer će se postaviti kamen temeljac za autoput. Kazao je da je to važan projekt za trgovinsku razmjenu između ovih dveju zemalja.

„Lideri zemalja će razgovarati o tome gde je moguće poboljšati život običnih ljudi. Za nas je važno da svi ti projekti povezuju ljude. Kad povežete ljude, tada je moguće razmišljati o boljem standardu, ali ne i o njihovim svađama“, rekao je Vučić.

Kasnije popodne učesnici skupa obići će mesto na kojem će započeti izgradnja autoputa i položiti kamen temeljac, simbolično označavajući početak izgradnje./ibna