Srbija: Borrel se sastaje sa Vučićem i Brnabić u prvoj poseti Beogradu

Srbija: Borrel se sastaje sa Vučićem i Brnabić u prvoj poseti Beogradu

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Josep Borrell posetiće danas Beograd i to će biti njegova prva zvanična poseta Srbiji. Evropski zvaničnik sastaće se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Borrell će se tokom dvodnevne posete, kako je najavila Evropska služba za spoljne poslove, sastati i sa predstavnicima političkih stranaka i organizacija civilnog društva.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić primiće Borrella na aerodrom „Nikola Tesla“, dok je sastanak sa predsednikom Srbije zakazan za 12.00 sati (po lokalnom vremenu) u Generalnom sekretarijatu Predsedništva Republike, nakon čega će uslediti konferencija za štampu.

Sastanak sa premijerkom zakazan je za 15:30 (po lokalnom vremenu).

Josep Borrell, koji je u četvrtak bio u Prištini, rekao je da njegova prva poseta Zapadnom Balkanu pokazuje posvećenost EU perspektivi, stabilnosti, bezbednosti i prosperitetu regiona, dodajući da će Zapadni Balkan biti prioritet njegovog mandata.

U intervjuu Tanjugu, Josep Borrell kaže da će lično voditi dijalog u Briselu i da će biti glavni sagovornik s vlastima u Prištini i Beogradu.

Visoki predstavnik je podsetio da je EU jasno stavila do znanja da je “ključ” za pristupanje Srbije normalizacija odnosa s Prištinom sveobuhvatnim pravno obavezujućim sporazumom i unutrašnjim reformama, fokusirajući se na vladavinu zakona i medije.

Josep Borrell sastao se u četvrtak na Kosovu sa zapovjednikom KFOR-a Mikele Risijem, gdje je bio upoznat sa sigurnosnom situacijom u zemlji, kao i o saradnji EULEKS-a i KFOR./ibna