Srbija: Brnabić i ruski ambasador razgovarali o bilateralnim odnosima

Srbija: Brnabić i ruski ambasador razgovarali o bilateralnim odnosima

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se juče sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom, sa kojim je razgovarala o odnosima dve zemlje i saradnji u zajedničkim projektima, uglavnom u oblasti energetike.

Takođe su razmatrali epidemiološku situaciju i mere usvojene za zaštitu javnog zdravlja.

Premijerka je naglasila da očekuje nastavak saradnje u sprovođenju planova i projekata uprkos epidemiološkoj situaciji, ističući da je veoma zadovoljna realizacijom jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata ruskih železnica, rekonstrukcijom brzih železnica iz Beograd do Budimpešte (Stara Pazova – Novi Sad), a očekuje se da bude završen sledeće godine.

Ona je objasnila da energetski projekti predstavljaju značajan deo investicionog plana Srbije i da je planirano da se izgradnja gasovoda završi do kraja ove godine. Naglasila je da je povećanje kapaciteta za skladištenje gasa u celoj zemlji prioritet u narednom periodu i da će se u tom pogledu nastaviti intenzivna saradnja sa Rusijom.

Povodom trenutne epidemiološke situacije, ruski ambasador upoznao je premijerku sa napretkom koji su stručnjaci u Rusiji postigli u razvoju vakcine protiv koronavirusa, koja će biti dostupna i građanima Srbije.

Naglasio je da je situacija veoma teška, ali očekuje da će vakcina pružiti dobre rezultate i omogućiti državama da prevaziđu ovu veliku krizu.

Aleksandar Botsan-Harčenko je premijerki Brnabić preneo čestitku ruskog premijera Mihaila Mišustina u kojoj joj želi puno sreće u radu nove vlade. / ibna