Srbija: Brnabić i Varhelyi razgovarali o šansama za početak pristupnih pregovora

Srbija: Brnabić i Varhelyi razgovarali o šansama za početak pristupnih pregovora

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas putem telekonferencije sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem o mogućnostima da Srbija počne pristupne pregovore u narednih šest meseci.

Premijerka Brnabić rekla je da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet vlade, ističući da Srbija nastavlja da radi na sveobuhvatnim reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

U novom mandatu, srpska vlada je već preduzela mnogo koraka u reformama u ovoj oblasti, naglasila je Brnabić.

Kao najvažnije navela je uspostavljanje posebnog Ministarstva za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog i Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara. Vlada Srbije takođe je odobrila akcioni plan za medijsku strategiju.

Komesar Varhelyi pozdravio je trenutni plan i napore vlade Srbije na putu ka članstvu u EU, rekavši da je neophodno ubrzati proces pristupanja Srbije sprovođenjem ovih reformi.

Premijerka Brnabić je istakla da posebno ceni posvećenost komesara Varhelyija da što pre isporuči određenu količinu COVID-19 vakcina zemljama Zapadnog Balkana, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. / ibna