Srbija: Brnabić na samitu Berlinskog procesa pozvala na ubrzanje procesa prijema Srbije u EU

Srbija: Brnabić na samitu Berlinskog procesa pozvala na ubrzanje procesa prijema Srbije u EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da Srbija želi da ubrza proces pristupanja EU, ali takođe snažno podržava pristupanje suseda, posebno Severne Makedonije i Albanije, jer je to, kako je rekla, izuzetno važno da prosperitet i stabilnost preovladaju širom regiona.

Govoreći na virtuelnom samitu Zapadnog Balkana u Sofiji u kontekstu Berlinskog procesa, baveći se ozbiljnim ekonomskim izazovima koje predstavlja pandemija Covid-19, Brnabić je izrazila želju da proširi Zeleni koridor izvan Zapadnog Balkana, proširujući obim i mogućnosti susednih država članica EU, a šire i EU, jer bi to predstavljalo važan korak u ekonomskom oporavku i jačem ekonomskom poravnanju Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Premijerka Srbije je u svom govoru izrazila spremnost da se pridruži jedinstvenom području plaćanja u evrima (SEPA), inicijativi Evropske unije za pojednostavljenje bankarskih transfera, za koju je ocenila da će smanjiti troškove regionalnih plaćanja i da će poslužiti kao dobar mehanizam u posledice krize COVID-19.

Brnabić je ponovila posvećenost Srbije sprovođenju svih pet stubova Zelene agende, u skladu sa regionalnom socijalno-ekonomskom realnošću, i pozvala partnere iz EU da razmotre načine za pristup dodatnim sredstvima za Zelenu agendu, koja će biti prilično zahtevna i skupa.

Premijerka Brnabić je u ime Republike Srbije potpisala Deklaraciju o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, kao i Deklaraciju lidera Zapadnog Balkana o zajedničkom regionalnom tržištu. / ibna