Srbija: Brnabić u Briselu na donatorskoj konferenciji, planiran i susret sa Von der Leyen i Sassolijem

Srbija: Brnabić u Briselu na donatorskoj konferenciji, planiran i susret sa Von der Leyen i Sassolijem

Srbijanska premijerka Ana Brnabić prisustvovaće danas Međunarodnoj konferenciji donatora u Briselu, koju je organizovala Evropska unija za ublažavanje posledica zemljotresa u Albaniji.

Konferenciji donatora prisustvovaće države članice EU, partneri sa Zapadnog Balkana, predstavnici drugih zemalja, kao i međunarodne fondacije, uključujući Ujedinjene nacije i Svetsku banku.

Konferencijom će predsjedavati šefica Evropske komisije Ursula Von der Leien, sa kojom će srbijanska premijerka održati bilateralni sastanak.

Brnabić i drugi lideri Zapadnog Balkana imaće radni ručak sa komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem. Premijerka Srbije će se takođe sastati sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem.

U zemljotresu koji je 26. novembra 2019. godine pogodio Albaniju poginula je 51 osoba, više od 1.000 ljudi je ranjeno, a 14.000 privremeno je ostalo bez domova.

Javna infrastruktura i privatna domaćinstva u zemlji su uništena, a procenjena materijalna šteta od zemljotresa dostigla više od 985 miliona evra.

Nekoliko dana nakon zemljotresa, Evropska komisija odlučila je da pošalje 15 miliona evra u Albaniju za saniranje štete od zemljotresa, a uoči Donatorske konferencije za obnovu Albanije, Holandija je odlučila da pošalje tri miliona evra pomoći ./ibna