Srbija: Brnabić zadovoljna merama – Vučić će imati telekonferenciju sa Merkel

Srbija: Brnabić zadovoljna merama – Vučić će imati telekonferenciju sa Merkel

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u utorak uveče da je zadovoljna primenom vladinih mera u lokalnim zajednicama, koje su, kako je rekla, prirodno negde više a negde manje efikasne.

Ono što je najvažnije, naglasila je da centralno snabdevanje medicinskom opremom preko Državnog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) dobro funkcioniše.

“Savet predsednika Srbije je da se snabdevanje lokalnih zajednica koncentriše kroz RFZO i četiri klinička centra, tako da imamo dobru kontrolu i nadgledanje procesa, što je vrlo važno”, rekla je Brnabić na konferenciji za štampu.

Podsetila je da vlada u ovoj kriznoj situaciji ima dva cilja: jedan je, kako je rekla, zaštititi efikasan zdravstveni sistem, što se postiže kriznim osobljem i centralnim snabdevanjem medicinskom opremom preko pozivnih centara lokalnim samoupravama.

„Sutra (danas) ću dobiti informacije i razgovarati o tome, a cilj je da svi naši sugrađani tačno znaju ko je dostupan za sve vrste pomoći i podrške, ne samo za hranu, već za penzije i sve ostalo što im je potrebno”, rekla je Brnabić.

Veliki broj njih, kako je rekla, nepristojni su i prete da ugroze preduzete sanitarne mera.

Na kraju, zahvalila je onima koji su prijavili vlastima ljude koji su znali da dolaze iz inostranstva a koji nisu boravili u karantinu.

Telekonferencija Vučić-Merkel

Zbog epidemije koronavirusa i mera preduzetih širom sveta, planirana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučaića Nemačkoj je odložena. Tako će predsednik Srbije i nemačka kancelarka imati telekonferenciju u 14:00 sati (po lokalnom vremenu) kako je na konferenciji za novinare ranije najavio Aleksandar Vučić.

Prema rečima predsednika Srbije, njegov razgovor sa Angelom Merkel biće usmeren na nastavak dijaloga sa Prištinom i situaciju koja je nastala pandemijom koronavirusa./ibna