Srbija: Dačić i Dimitrov se dogovorili o mogućem otvaranju granica krajem juna

Srbija: Dačić i Dimitrov se dogovorili o mogućem otvaranju granica krajem juna

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se sa svojim severno-makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovim.

Dvojica ministara sastali su se u Nišu da bi razgovarali o mogućnosti otvaranja granica do kraja juna. Ministar Dimitrov rekao je da će odluka zavisiti od epidemiološke situacije u Severnoj Makedoniji i celoj regiji. Naglasio je i odličnu saradnju Srbije i Severne Makedonije tokom pandemije, izrazivši nadu da će se saradnja nastaviti i nakon „završetka ove strašne krize“. Dimitrov je podsetio da su Srbija i Severna Makedonija imali zajedničku prošlost u Jugoslaviji i istakao da se nada zajedničkoj budućnosti u Evropi

Domaćin sastanka u Nišu, ministar Dačić, izrazio je i nadu da će se granica između Severne Makedonije i Srbije otvoriti do kraja ovog meseca.

Srpski ministar spoljnih poslova podsetio je da je Srbija postigla dogovor o slobodnom kretanju preko granice s Bosnom i Hercegovinom, Mađarskom i Bugarskom, dok je Grčka najavila da će svoje granice otvoriti 15. juna.

„Želimo da ojačamo naše odnose sa Severnom Makedonijom i pozdravljamo odluku Evropske unije da započne pregovore za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji“, rekao je Dačić.

Srpski ministar je takođe rekao: „Mi generalno verujemo da bi čitav proces pristupanja trebalo da napreduje brže i da bi nam Evropska unija trebalo dati određenu perspektivu o tome koliko dugo možemo razmišljati o pristupanju EU, ali ovo je vrlo težak trenutak“.

Takođe je najavio da će se održavati redovni bilateralni sastanci kako bi se kreirali još bolji odnosi Srbije i Severne Makedonije.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, Dačić i Dimitrov su posetili klub u kome se državljani Severne Makedonije okupljaju u Nišu. / ibna