Srbija: Dačić negira bilo kakvo mešanje Srbije i Vučića u opšte izbore u Crnoj Gori

Srbija: Dačić negira bilo kakvo mešanje Srbije i Vučića u opšte izbore u Crnoj Gori

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić brzo je reagovao na optužbe predsednika Crne Gore Mila Đukanovića iznesene u intervjuu u kojem je optužio predsednika Srbije da je pružio snažnu medijsku podršku širem srpskom nacionalizmu u Crnoj Gori.

„Za razliku od Rame, Haradinaja i drugih albanskih političara, kao i muslimanskih lidera, Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić nikada se nisu mešali u unutrašnje stvari Crne Gore“, rekao je Dačić.

„Vučić nije rekao građanima Crne Gore za koga da glasaju, ali Rama i ostali jesu, a to, prema rečima Mila Đukanovića, nije mešanje u unutrašnje stvari države. Srbiju ne zanima pitanje moći u Crnoj Gori, zanimaju nas samo prava i slobode građana Srbije koji žive u Crnoj Gori, što je oko 29%, kao i položaj Srpske pravoslavne crkve čija imovina i svetilišta ne smeju biti na meti crnogorskih vlasti,” rekao je Dačić Tanjugu, dodajući da je to legitimno pravo Srbije prema svim međunarodnim konvencijama.

„Sve je ovo usmereno na Srbe i Crnogorce koji žive u miru i bratskoj slozi, kao što su živeli vekovima. Šteta je što Milo Đukanović napada Srbiju i Aleksandra Vučića zbog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, a umešao se direktno u unutrašnje stvari Srbije priznavanjem Kosova“, dodao je Dačić.

Srpski ministar je takođe naglasio da je došlo vreme da Đukanović prestane da zastrašuje Crnu Goru navodnom srpskom hegemonijom, dodajući da je ta taktika propala na izborima.

„Pre 30 godina Milo Đukanović je rekao da je ponosan na svoje srpsko poreklo i državu Crnu Goru, je li lagao tada ili laže sada? Pitao se Dačić, dodajući da je „ovo pitanje za građane i stanovnike Crne Gore“.

„Zašto se Đukanović, kako kaže, seća velikosrpskog trougla Beograd, Banjaluka i Podgorica, a ne Velikoalbanskog trga u Tirani, Prištini, Skoplju i Podgorici? Svima je jasno zašto”, zaključio je Ivica Dačić. / Ibna