Srbija: Dačić poziva na jačanje saradnje između zemalja Jadransko-jonske inicijative

Srbija: Dačić poziva na jačanje saradnje između zemalja Jadransko-jonske inicijative

Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić učestvovao je danas u telekonferenciji Saveta ministara Jadransko-jonske inicijative i na Ministarskom sastanku Strategije Evropske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) .

Današnjim sastankom predsedavali su ministar Dačić i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i njime je označen kraj jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Jadransko-jonskom inicijativom i EUSAIR-om.

Ivica Dačić izrazio je žaljenje što srpsko predsedništvo, zbog pandemije koronavirusa, nije završilo petim forumom u Beogradu, tokom koga bi, pored saradnje, svi imali priliku da uživaju u tradicionalnom srpskom gostoprimstvu.

Srpski ministar spoljnih poslova predstavio je rezultate koje je Srbija postigla tokom jednogodišnjeg predsedavanja. Izvršene aktivnosti uključuju prioritete i dnevni red aktivnosti srpskog predsedništva Jadransko-jonske inicijative i EUSAIR, koje je odobrila srpska vlada.

Ministar je u svom izlaganju ponovio posvećenost Republike Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i prateće Strategije.

„Želim da potvrdim posvećenost Republike Srbije vrednostima Jadransko-jonske inicijative i prateće Strategije, u kojoj sprovodimo aktivnosti koje ojačavaju na, države koje još nisu punopravne članice Evropske unije, da dobijaju na snazi kao i oni koji već imaju još bolje mesto za život.“

Ministar je takođe naglasio želju Srbije da produbi saradnju u Jadransko-jonskoj regiji, naglašavajući da smo tokom predsedavanja podržavali iskustva prethodnih predsedništva, sarađivali sa budućim predsednikom i oslanjali se na podršku i stručnost Stalnog sedišta Jadransko-jonske inicijative u Ankoni.

Ministar je predstavio i planove za dalje aktivno učešće Srbije u Jadransko-jonskoj inicijativi i EUSAIR inicijativi, imajući u vidu da i posle prestanka predsedništva Srbija ostaje deo „predsedavajuće trojke“.

Nakon Srbije, predsedavanje Jadransko-jonskom inicijativom i EUSAIR inicijativom će preuzeti Republika Slovenija 1. juna 2020., a ministar Dačić im je ovom prilikom zaželio sreću u njihovom predsedništvu. / ibna