Srbija: Dačić putuje u Italiju i Grčku da razgovara o otvaranju granica

Srbija: Dačić putuje u Italiju i Grčku da razgovara o otvaranju granica

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić jutros se pojavio na Happy TV gde je izjavio da će tokom dana otputovati u Italiju, a sutra će se uputiti u Grčku.

Prema rečima srpskog ministra spoljnih poslova, on i njegovi kolege razgovaraće o situaciji oko pandemije koronavirusa, kao i o otvaranju granica.

Šef srpske diplomatije podsetio je da će Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske Federacije, posetiti Srbiju 18. juna.

Kako je rekao Ivica Dačić, “doba internetske diplomatije” polako se bliži kraju i postoje naznake da će se pitanje otvaranja granica, koje su i dalje ostale zatvorene zbog koronavirusa, u EU i na Balkanu i šire, otvorit i to će biti rešeno do kraja ovog meseca.

„Trenutno u Europskoj uniji nema naznaka o tome kako će to izgledati. EU će verovatno dati preporuku da građani zemalja Unije mogu da posećuju jedni druge i da može da sledi preporuka za zemlje Šengena. Međutim, pitanje je koje će se od njih odnositi na Srbiju “, dodao je Dačić.

Srpski ministar je takođe rekao da bi Srbija trebalo da sprovede „anketu“, odnosno da razgovara sa svim ministrima spoljnih poslova, kako unutar EU tako i u regionu i šire, kako bi videli kakav je njihov plan za perspektive putovanja građana Srbija.

Na pitanje da li postoje informacije o tome da li će građani Srbije moći da bez ograničenja putuju u Crnu Goru od ponedeljka, on je rekao da takve informacije nema i da trenutno granicu sa državom može preći samo uz određene dozvole, kao što je to slučaj sa Hrvatskom.

„Razgovarao sam sa svima i svi čekaju 15. jun da vide kako će EU regulisati svoje spoljne granice. Očekuje se da će preporuka olakšati mere za zemlje kandidate, ali ako je to slučaj, ne znači da će biti validna”, zaključio je Ivica Dačić. / ibna