Srbija: Dačić se u četvrtak sastaje sa Brnabić i Popović oko poglavlja 23

Srbija: Dačić se u četvrtak sastaje sa Brnabić i Popović oko poglavlja 23

Predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić sastaće se u četvrtak sa premijerkom Anom Brnabić, ministarkom pravde Majom Popović, kao i predstavnicima Vrhovnog sudskog saveta i Saveta tužilaca.

Oni će razgovarati o Akcionom planu za poglavlje 23 u okviru pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije, najavljeno je iz Parlamenta.

Sastanak će se održati u Parlamentu Narodne skupštine u 10:00 sati

Politike EU u oblasti pravosuđa i osnovnih prava imaju za cilj održavanje i dalji razvoj Unije kao područja slobode, bezbednosti i pravde. Uspostavljanje nezavisnog i efikasnog sudstva je od najveće važnosti. Nepristrasnost, integritet i visoki standard sudstva presudni su za zaštitu vladavine zakona. To zahteva čvrstu posvećenost uklanjanju spoljnih uticaja na pravosuđe i posvećivanju odgovarajućih finansijskih sredstava i obuke. Moraju postojati pravne garancije za postupke pravičnog suđenja. Jednako tako, države članice moraju se efikasno boriti protiv korupcije, jer ona predstavlja pretnju stabilnosti demokratskih institucija i vladavini zakona. Čvrst pravni okvir i pouzdane institucije potrebni su da potkrepe koherentnu politiku prevencije i odvraćanja od korupcije./ ibna