Srbija: Dačić tvrdi da će referendum o ustavnim promenama biti održan do kraja godine

Srbija: Dačić tvrdi da će referendum o ustavnim promenama biti održan do kraja godine

Rok za održavanje referenduma o promeni Ustava je do kraja godine, rekao predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Rekao je da bi, ukoliko bi se parlamentarni izbori trebali održati sledeće godine, promene Ustava morale biti odobrene pre nego što parlament bude mogao da se raspusti.

Naglasio je da će danas biti održane konsultacije o izmeni Ustava, kojima će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, ministarka pravde Maja Popović, predsednica Odbora za ustavna pitanja Jelena Žarić, kao i predstavnici radne grupe, sudstva i drugih oblasti.

Dačić jena TV K1  podsetio da je reč o promeni odredbi Ustava koje se tiču pravosuđa.

Takođe je rekao da niko ne vrši pritisak na zemlje regiona i Prištinu da odobre rezoluciju o Srebrenici, već da je to dodvoravanje i stvaranje atmosfere da samo Srbija ne osuđuje genocid.

Dačić je za K1 rekao da Srbija nikada nije opravdala zločine koji su se dogodili, ali da ne treba stvarati situaciju u kojoj se osuđuje samo jedan zločin, ali ne i zločine počinjene nad srpskim narodom.

„Ako neko želi da bude pravedan, onda mora da osudi sve zločine“, rekao je Dačić.

Upitan da li je tekst rezolucije o Srebrenici u Prištini isti kao i ona usvojena u Podgorici, Dačić je rekao da tekst nije pročitao, ali da je pretpostavio da je to “jedan isti klišej”.

„Mislim da već dugi niz godina niko nije izmislio reči koje bi bile specifične, ali širom sveta se usvajaju razne rezolucije koje završavaju jednim, da se osudi genocid, a to nas uopšte ne bi trebalo iznenaditi“, rekao je Dacić.

Podsjetio je da je Crna Gora 2011. godine odobrila rezoluciju o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin, ali da je rezolucija verovatno neprimerena jer ne spominje „genocid“.

Dačić je rekao da je Srbija ranije pozivala sve parlamente drugih zemalja da osude sve zločine, dodajući da to do sada niko nije učinio.

Pitao je šta će se dogoditi ako Srbija usvoji rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i ako Hrvatska shvati da se okreće protiv svog naroda.

„Tužna je situacija što zločin nad Srbima nije vest i ne zaslužuje pažnju“, rekao je Dačić.

Dodao je da je ovim rezolucijama pogled ponovo u prošlost, a sa takvim pogledom, ističe, region ne može ići daleko. / ibna