Srbija: Dačić vidi Prištinu kao izvor problema

Srbija: Dačić vidi Prištinu kao izvor problema

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić ponovio je danas u televizijskom intervjuu da pregovara sa predsednikom SNS-a Aleksandrom Vučićem o zajedničkom izlasku na izbore, dodajući da je, bez obzira kakva odluka bude, SPS već spreman za izbore.

„Stalno razgovaramo; ali još uvek ima vremena, jer izbori još nisu raspisani“, rekao je Dačić za Prvu televiziju.

Izjavio je da je tehnička stvar da li će izaći na izbore sami ili u koaliciji sa SNS-om, i da je to stvar političke procene, zavisno od toga koja je odluka najbolja.

„Nemamo političkih problema sa SNS-om; da li želimo da sarađujemo ili ne samo je pitanje političke procene šta je najbolje i šta je najkorisnije, ne samo za nas već i za političku scenu u Srbiji, da ne bude samo naša koalicija ta koja će ući u Parlament“, napomenuo je Dačić.

Tokom razgovora, on se dotakao i situacije u Bosni i Hercegovini, rekavši da presudu Ustavnog suda BiH o registraciji poljoprivrednog zemljišta RS na BiH smatra „prećutnom revizijom Dejtonskog sporazuma“.

Veruje da Bošnjaci pokušavaju BiH pretvoriti u jedinstven entitet u kojem će imati većinu.

“Muslimani veruju da trenutno imaju većinu, što će povremeno dovesti do ukidanja principa jednakosti”, rekao je Dačić.

Istaknuo je da je Dejtonskim sporazumom utvrđena jasna pravila za ulogu Ustavnog suda, tako da je problem, napomenuo je, da je odluka Ustavnog suda o registraciji zemljišta izvan nadležnosti tog suda.

“Ustavni sud odlučuje o nadležnostima BiH kao države, a zemlja i šume ne pripadaju BiH, tako da ta odluka prevazilazi nadležnost Ustavnog suda”, pojasnio je Dačić.

Komentarišući izjavu Milorada Dodika “goodbye BiH, welcome RS-exit” , Dačić je naglasio da na to gleda kao na političku borbu i jasnu poruku “da će Muslimani, ako nastave da ugrožavaju ravnopravnost Srba i Hrvata, imati problema”.

“Srbi neće dozvoliti ukidanje Srpske Republike”, podvukao je Dačić.

Takođe je dodao da je SDA, najveća muslimanska stranka u BiH, formirana politikom Alije Izetbegovića, koja je prije 40 godina u Islamskoj deklaraciji predvidela da se islamska država može formirati kada muslimani imaju većinu.

“Sada misle da imaju većinu, a to je bila tema prije nekoliko mjeseci na konferenciji SDA”, pojasnio je Dačić.

Srbijanski ministar spoljnih poslova veruje da će novoizabrani premijer Kosova, Albin Kurti, nastaviti jednostranim potezima kao što su to radili i njegovi prethodnici i neće voditi do kompromisa po pitanju Kosova.

Kasnije je u razgovoru za Prvu televiziju izjavio da obaveza služenja vojnog roka, koju je najavio Kurti nije u skladu s Rezolucijom 1244, ali su prištinske vlasti već dugo prekršile odredbe te rezolucije.

„Čak su i međunarodni akteri izrazili neslaganje oko stvaranja vojske, ali nisu poništili tu odluku. Proći će dosta vremena da se shvate Kurtijeve prave namere i ono što namerava sudeći prema izjavama tokom izborne kampanje i u prvim danima vlasti“, rekao je Dačić.

Napomenuo je da postoje zemlje na međunarodnom planu koje nisu blagonaklone prema  postizanju kompromisa, poput Nemačke.

Takođe je dodao da tema pregovora Beograda i Prištine ne može biti jedna od tačaka koja je predviđena Briselskim sporazumom, poput uspostavljanja Zajednice srpskih opština, navodeći da „Priština mora da ih sprovodi“.

Prema Dačićevim rečima, prošle godine nekoliko izaslanika pozvalo je Srbiju da zaustavi lobiranje za povlačenje priznanje Kosova.

„Kada dođe neko iz inostranstva, kažem: potpisali smo Briselski sporazum, nije formirana Zajednica srpskih opština onako kako smo garantovali, tarife su uvedene, a Priština za to nema sankcije. Sada kažete da će, ako se tarife ukinu, Srbija morati da obustavi svoju kampanju za povlačenje priznanja,” rekao je Dačić.

Podseća se da je Srbija započela svoje napore za povlačenje priznanja Kosova kada je 113 zemalja priznalo Kosovo; 17 zemalja je povuklo priznanje što znači da Priština nema većinu da bi mogli da urade nešto na Generalnoj skupštini UN.

Nedostatak dijaloga Beograda i Prištine odražava se na evropski tok Srbije i dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja.

Na pitanje šta bi Beograd mogao da pregovara sa Prištinom kada je Hashim Thaci u Briselu izjavio da bilo ko da bude postavljen za izaslanika za dijalog mora da tretira Kosovo kao suverenu državu, Dačić je odgovorio „Ko ih je pitao o bilo čemu“.

„Ko njega pita ko će biti izaslanik. Do sada su mogli uvesti tarife, ali stvari su se promenile jer u ovom trenutku njihove akcije na političkoj berzi ne stoje najbolje“, odgovorio je.

Dačić je istakao Evropski savet i izaslanici UN nemaju obavezu da Kosovo tretiraju kao nezavisnu državu. Upitan da li se može očekivati rešenje, Dačić je odgovorio potvrdno, ako „zgrabe Prištinu za uho, rešenje će doći“. Upitan ko bi mogao biti onaj koji zgrabi Prištinu za uho, ministar je cinično ukazao na zemlje koje su Srbiju do sada hvatale za uši tokom prethodnih godina i decenija. „Mislili su da smo mi izvor problema i sada im je jasno da je to Priština; da su to jednostrani potezi, da je Srbija spremna da traži kompromis“, zaključio je Dačić. / ibna