Srbija: Delegacija Bahreina posetila Srbiju

Srbija: Delegacija Bahreina posetila Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič sastao se sa njegovim visočanstvom šeikom Naserom bin Hamadom bin Isaom Al Kalifom, predstavnikom kralja Bahreina za humanitarna pitanja, omladinu i nacionalnu bezbednost, koji je boravio u dvodnevnoj poseti Srbiji. Nakon sastanka, predsednik Vučić je izrazio zahvalnost što je ubrzo nakon njegove posete ovoj zemlji odlučeno da delegacija Bahreina poseti Srbiju.

„Izgradili smo međusobno poverenje na mnogim važnim pitanjima, načinu na koji deluju suverene i nezavisne države, već tokom prvog sastanka u Manami, a ovo se nastavlja u Beogradu“, rekao je predsednik Vučić, naglasivši da “ćemo biti svedoci brzog napretka u roku od nekoliko godina” i razvoja bližeg partnerstva i prijateljskih odnosa između Srbije i Bahreina.

„Pored izgradnje poverenja i bliske saradnje, da bismo mogli da radimo na daljem razvoju odnosa, moramo preći na konkretne akcije. Dogovorili smo se da izbegnemo dvostruko oporezivanjeo i da potpišemo sveobuhvatan međuvladin sporazum između Srbije i Bahreina, čime pokazujemo da smo posvećeni saradnji u svim oblastima“, rekao je predsednik Srbije, dodajući da će razgovori biti nastavljeni.

Predsednik Vučić je rekao da je razgovarano o konkretnim projektima i podršci koju države može pružiti jedna drugoj u međunarodnim organizacijama i institucijama.

„Moramo povećati broj transakcija i stvoriti stvarnu saradnju. Pokrenuli smo inicijativu za uspostavljanje zajedničkog odbora za saradnju, koji će doprineti daljem razvoju naših odnosa“, rekao je predsednik Vučić.

„U Srbiji ćete imati iskrenog prijatelja i veoma odanog partnera. Neko ko će voditi računa ne samo o svojim interesima, već i o interesima svojih prijatelja“, rekao je predsednik Vučić, tražeći od šeika da prenese pozdrave kralju Hamadu i njegovu želju da ga ugosti u Srbiji.

Šeik Naser bin Hamad bin Isa Al Kalifa, izaslanik Njegovog Veličanstva kralja Bahreina, rekao je da je njegova zvanična poseta istakla značaj bilateralnih veza, kao i vrednosti partnerstva dve zemlje.

„Nadamo se da će rastuće partnerstvo biti ojačano diplomatskim, ekonomskim i strateškim vezama između dve zemlje“, rekao je šeik na zajedničkoj konferenciji za novinare, napominjući da mu je bila čast da predvodi delegaciju na visokom nivou svog kraljevstva kao izaslanik kralja, samo mesec dana posle istorijske posete predsednika Vučića njegovoj zemlji.

Preneo je pozdrave i najbolje želje kralja Bahreina, kao i prestolonaslednika, princa Salmana.

„Tokom vaše nedavne posete Bahreinu, kralj Bahreina naredio je otvaranje kraljevske ambasade u Beogradu, što je vaša Vlada primila i odgovorila“, rekao je šeik i dodao da je otvaranje zvaničnih kanala komunikacije važan korak u olakšavanju, poboljšanju i jačanju saradnje.

Dodao je da je u Beograd otputovao u pratnji visokih predstavnika ekonomskih i strateških institucija Bahreina, kako bi se dogovorio o konkretnim koracima za ostvarivanje zajedničkih vizija lidera dveju zemalja.

„Hvala vam na ljubaznom pozivu i srdačnom gostoprimstvu“, rekao je šeik Naser bin Hamad bin Isa Al Khalifa, izrazivši zadovoljstvo nakon što je svedočio o lepotama i divnoj istoriji Beograda i njegovih srdačnih ljudi.

Drugog dana posete, na vojnom aerodromu pukovnik Milenko Pavlović u Batanici održana je demonstracija naoružanja, vojne opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije, kojoj su prisustvovali predsednik Vučić i šeik Naser bin Hamad bin Hamas bin Isa Al Khalim, predstavnik kralja Bahreina.

U prezentaciji su učestvovale jedinice vazduhoplovstva i PVO, Vojska, 72. brigada za specijalne operacije i 63. padobranska brigada. / ibna