Srbija: EU dodelila Srbiji grant od 6,9 miliona evra za borbu protiv pandemije

Srbija: EU dodelila Srbiji grant od 6,9 miliona evra za borbu protiv pandemije

EU je Srbiji do danas pružila pomoć u iznosu od dva miliona evra kako bi pokrila troškove leta pet aviona koji isporučuju medicinsku opremu u zemlju, uglavnom iz Indije i Kine.

„Dva aviona su već sletila u Srbiju, a očekujemo još tri tokom sledećih dana. Troškovi slanja u potpunosti se pokrivaju iz fondova EU“, izjavila je za Tanjug portparlka Komisije Ana Pisonero.

Ona je dodala da je EU, pored dva miliona evra za prevoz, obezbedila i 4,9 miliona za kupovinu medicinske opreme za najugroženije stanovništvo, povećavajući iznos pomoći na 6,9 miliona evra.

„Utvrđeni su postupci kojima se omogućava da se trenutno koristi preostalih 15 miliona evra pomoći EU Srbiji u borbi protiv pandemije. Cilj je podržati lokalnu zajednicu pružanjem pomoći u hrani, higijenskim sredstvima i lekovima najugroženijim grupama, kao i pokriti troškove naknadnog prevoza medicinskih proizvoda koje je Srbija kupila ili će dobiti“, rekla je Pisonero.

Što se tiče najave o učešću Srbije u zajedničkom snabdevanju medicinskom opremom u EU, portparolka je rekla da su principi i svi oblici integracije u ovu inicijativu prosleđeni vlastima svih zemalja regiona.

“Što se brže uključe, brže mogu imati koristi od ovog alata”, objasnila je ona.

Takođe je dodala da je cilj zajedničkog snabdevanja u Evropi postizanje boljih cena i obezbeđivanje koordinisanog snabdevanja medicinskom opremom, poput zaštitne opreme i respiratora.

Komisija navodi da će zajednička isporuka medicinske opreme zavisiti od toga koliko brzo će biti potpisan ugovor i od mogućnosti proizvođača da isporuči tražene proizvode.

U Briselu ističu da je EU značajno podržala Srbiju u razvoju zdravstvenog sektora u poslednjih 20 godina.

„EU je izdvojila 200 miliona evra za zdravstveni sektor Srbije a pozajmila je 250 miliona evra, uključujući 252 vozila hitne pomoći, od kojih su 122 opremljene potrebnim respiratorima“, zaključio je Pisonero. / ibna