Srbija: EU isporučila prvih 10 kontejnera za hitne slučajeve

Srbija: EU isporučila prvih 10 kontejnera za hitne slučajeve

Prvih deset od ukupno 100 kontejnera za klasifikaciju i hitno lečenje pacijenata obolelih od koronavirusa nabavljenih sredstvima EU-a smešteno je u sedam zdravstvenih ustanova u Beogradu.

Svaki od ovih kontejnera opremljen je krevetom, stolom sa dve stolice, termometrom, manjim kontejnerima za medicinski i infektivni otpad i kantu za smeće, i predstavljaju važan deo ukupnog napora u borbi protiv pandemije kao i faktor prevencije jer se sprečava primanje zaraženih pacijenata u zdravstvene ustanove.

Snabdevanje i postavljanje ovih kontejnera vrednih 590.000 evra deo je paketa pomoći EU u vrednosti od 4,9 miliona evra koji su 3. aprila ranije ove godine potpisali ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici, ministrica Jadranka Joksimović i lider UNOPS-a Mikela Telatin.

Ova donacija namenjena je obezbedivanju potrebne medicinske opreme, poput respiratornih sredstava, laboratorijske opreme i testova, ekrana za intenzivnu negu, beskontaktnih termometra i zaštitne opreme, koja bi trebalo da stigne u Srbiju u aprilu i maju.

„Spremnost zdravstvenog sistema da se nosi sa širenjem virusa zavisi, pre svega, od toga koliko smo uspeli da zaštitimo bolnice, lekare i zdravstvene radnike koji su posvećeni zaštiti našeg zdravlja. Stoga je njihova zaštita od vitalnog značaja za uspeh naše borbe protiv COVID-19. Zahvalna sam Evropskoj uniji na podršci, jer smo nabavili više od 100 kontejnera za kontrolu pacijenata i pomogli u smanjenju rizika od infekcije, povećavajući sve vreme mogućnosti da se suočimo sa ovim izazovom, rekla je ministarka za evropska pitanja i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimovic.

Evropska unija je 8. aprila objavila svoj „globalni odgovor“ na borbu protiv COVID-19 širom sveta, vredan 15,6 milijardi evra. Početna pomoć u iznosu od 93 miliona evra namenjena je rešavanju zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih uticaja pandemije koronavirusa.

Preostali kontejneri, kao i druga medicinska oprema, biće dostupni zdravstvenim ustanovama u Srbiji u zavisnosti od procena i potreba Ministarstva zdravlja i Svetske zdravstvene organizacije.

„Efikasna klasifikacija je ključni faktor u sprečavanju širenja koronavirusa. Zdravstveni radnici koji su na čelu ove borbe moraju se zaštititi da bi nam svima pomogli. Ova donacija će im omogućiti da se pozabave krizom smanjujući izloženost riziku. Ni jedan dan nije prošao od izbijanja pandemije COVID-19 da EU nije isporučila ili kupila osnovnu medicinsku opremu za zdravstvene ustanove ili zajednice u riziku. Ponosan sam na hitnu podršku koju pružamo Srbiji zahvaljujući paketu od 15 miliona evra za rešavanje krize. Kao i u prethodnim teškim vremenima, EU nastavlja da podržava Srbiju. Ovaj virus ne poznaje granice. Samo zajedno možemo pobediti našeg zajedničkog neprijatelja“, rekao je ambasador Sam Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Isporuku kontejnera obavlja Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova – UNOPS, koja je pokrenula globalni mehanizam za hitne nabavke nakon izbijanja pandemije. / ibna