Srbija: Evropski parlament prihvatio izveštaj o napretku

Srbija: Evropski parlament prihvatio izveštaj o napretku

Evropski parlament odobrio je u četvrtak izveštaj o napretku Srbije podvlačeći da su normalizacija odnosa Beograda i Prištine i poštovanje osnovnih prava zemlje presudni za određivanje tempa pristupnih pregovora.

Izveštaj poziva Srbiju da postigne konkretne rezultate u pravosuđu, slobodi medija i borbi protiv korupcije, pozdravljajući ekonomske pokazatelje i učešće u regionalnoj saradnji.

Izveštaj je takođe priznao napredak Srbije u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije i podstakao Vladu Srbije da nastavi sa sprovođenjem strukturnih reformi u ovoj oblasti, navodi se u izjavi objavljenoj na web stranici Evropskog parlamenta.

Pored toga, izveštaj pozdravlja činjenicu da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije i da sve parlamentarne stranke podržavaju proces pristupanja Srbije EU, ali takođe podstiče srpske vlasti da aktivnije i odlučnije pokažu posvećenost evropskim vrednostima u javnoj sferi, očekujući jasnu i nedvosmislenu posvećenost kako rečju, tako i delom da će svoje obaveze prema članstvu u EU ispuniti na vidljiv i proverljiv način.

Evropski poslanici su ponovili važnost usklađivanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, napominjući da je stopa usklađenosti Srbije trenutno najniža u regionu.

Takođe su izrazili zabrinutost zbog efikasnosti funkcionisanja srpskog parlamenta. Evropski poslanici tvrde da u parlamentu nema parlamentarne opozicije i opozicione stranke osporavaju njegov legitimitet.

Pored toga, oni žale zbog odluke dela opozicije da bojkotuju izbore, pozivajući glavnu opoziciju da se vrati za pregovarački sto i nastavi da učestvuje u političkim i parlamentarnim aktivnostima.

Izveštaj poziva na rezultate Srbije u pravosuđu, slobodi izražavanja i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, posebno u slučajevima od visokog javnog interesa kao što su slučajevi Krušik, Jovanjica i Telekom Srbija.

Takođe se traži poboljšani rezultati u istragama, optužbama i osudama u slučajevima korupcije na visokom nivou, uključujući zaplenu i konfiskaciju imovine stečene kriminalom, ponavljajući svoj poziv na pravedno rešenje u slučaju rušenja privatne imovine u beogradskom naselju Savamala 2018. godine.

Ističe se da kampanja nasilja, zastrašivanja i klevetanja političkih protivnika i predstavnika medija koju su poslanici sprovodili na plenarnom zasedanju Narodne skupštine predstavlja kršenje demokratske prakse i osnovnih demokratskih vrednosti.

S druge strane, dobrodošlo je usvajanje akcionog plana nove medijske strategije i činjenica da će biti uspostavljena radna grupa koja će nadgledati sprovođenje strategije i plana.

Takođe se podseća da bi preseljenje srpske ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim bilo u suprotnosti sa stavom EU o rešavanju izraelsko-palestinskog spora dveju zemalja.

Izveštaj pozdravlja saradnju Srbije sa EU na polju integracije Roma, finalizaciju poslednjih prevoda udžbenika za osnovnu školu na bugarski jezik, dok takođe hvali snažnu zastupljenost žena u novom parlamentu i učešće Srbije u regionalnoj inicijativi.

Pored toga, izveštaj pozdravlja napredak Srbije u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije i poziva Beograd da nastavi napore na jačanju konkurentnosti i dugoročnom, održivom i inkluzivnom rastu kroz strukturne reforme.

Izveštaj takođe pozdravlja aktivno učešće Srbije u projektima transporta i transevropske mreže, uključujući izgradnju autoputa Niš-Merdare-Priština.

Izveštaj od 105 tačaka usvojen je sa 538 glasova za, 69 protiv, 79 uzdržanih.

Poslanici su usvojili i izveštaje o Kosovu, Albaniji i Severnoj Makedoniji. / ibna