Srbija: Građanski pokret “1od 5 miliona” predao kandidaturu za opšte izbore

Srbija: Građanski pokret “1od 5 miliona” predao kandidaturu za opšte izbore

Građanski pokret „1 od 5 miliona“ podneo je Izbornoj komisiji Republike Srbije (RIK) listu kandidata za parlamentarne izbore koji će se održati 21. juna.

Valentina Reković, portparolka “1 na 5 miliona” i prva na listi, rekla je da se na toj listi nalazi 100 ljudi koji će se kandidovati za mesto u Narodnoj skupštini, od kojih je 80% mladih.

Takođe je rekla da je članovima Pokreta bilo teško da prikupljaju potpise širom Srbije, jer su, kako kaže, bili pod pritiskom i vlasti i opozicije koja želi da se Pokret pridruži njihovom bojkotu.

Reković je napomenula da su potpisi prikupljeni u 15 gradova u Srbiji, dodajući da su u nekim mestima lokalne vlasti „nadgledale“ one koji ulaze u kancelarije „1 od 5 miliona“ i tvrdi da je jedna devojka iz Zaječara otpuštena zbog podrške Građanskom pokretu “1 od 5 miliona”.

Prema njenim rečima, bili su suočeni i da pritiskom opozicije koja traži da se pridruže bojkotu, dodajući da su pojedini funkcioneri Narodne stranke dan i noć bili u automobilima ispred sedišta pokreta u Novom Sadu.

Takođe tvrdi da su zvaničnici Demokratske stranke posetili njihovu stranku u Aranđelovcu gde je pokret “1 na 5 miliona” skupljao potpise.

Reković je napomenula da imaju problema sa pronalaskom notara, dok su se sa nekima od njih sastali.

“Iako su mnogi verovali da ne možemo da sastavimo spisak ili predamo potpise, uspeli smo, tako da je ovo naša prva pobeda u izbornom ciklusu”, zaključila je Reković.

Izborna komisija pozvala je Građanski pokret „1 na 5 miliona“ da u narednih 48 sati otkloni nedostatke i dostavi Izbornoj komisiji Republike nedostajuću zakonsku potvrdu. / ibna