Srbija: Grenellova poseta obezbeđuje brzu primenu Washingtonskog sporazuma

Srbija: Grenellova poseta obezbeđuje brzu primenu Washingtonskog sporazuma

Richard Grenell, specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, stiže danas u Beograd da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, u pratnji još 13 američkih zvaničnika.

Grenell dolazi da nadgleda sprovođenje dokumenta koji je potpisan 4. septembra u Beloj kući. Juče je boravio u Prištini, gde je o istom pitanju razgovarao sa tamošnjim zvaničnicima.

„Grenell će razgovarati sa predsednikom Vučićem o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Sa njim je Adam Boler, direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC), sa kojim će premijer Srbije Ana Brnabić potpisati zajedničku izjavu,” saznaje Blic.

Glavna tema posete je otvaranje kancelarije nove Američke američke korporacije za međunarodni razvoj (DFC) u Srbiji. Razgovori tokom Grenellove posete Beogradu biće fokusirani na druge tačke sporazuma iz Washingtona, koje, prema istim izvorima, Grenell želi da započne i sprovede što je pre moguće.

Prema Grenellu, sličan dokument je često potpisivan, a zatim je ostao mrtvo slovo na papiru, kao što se desilo sa briselskim sporazumom. Zbog toga Grenell ne želi ništa da prepusti slučaju. Amerikanci imaju mnogo ozbiljniji pristup nego Brisel.

Grenell i Bohler sastaće se i sa predstavnicima Privredne komore Srbija-Priština i direktorima kompanija.

Ana Brnabić i Adam Bohler potpisaće zajedničku izjavu u kojoj se navodi da obe strane nameravaju da se obavežu na sprovođenje sporazuma potpisanog u Vašingtonu.

„U memorandumu će biti navedeno da će i Srbija i DFC verno primenjivati sporazum o promociji investicija i da će obe strane identifikovati projekte koji će doprineti ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, što će finansijski ojačati ceo region“.

Sjedinjene Države su se pokazale daleko efikasnijima od Evropske unije, koja se probudila tek kada je Vašington preduzeo ozbiljniju inicijativu. Bez imalo razmišljanja, Amerika je podržala ideju „Mini Šengena“, jer je vidi kao osnovu za napredak i razvoj čitavog regiona, a Priština će se uskoro pridružiti ovom procesu, u skladu sa Sporazumom o Beloj kući.

Sjedinjene Države navodno vrše pritisak na Bosnu i Hercegovinu da se takođe pridruži inicijativi. / Ibna