Srbija i Crna Gora u prepirci oko crkve

Srbija i Crna Gora u prepirci oko crkve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija insistirati na tome da Crna Gora ne usvoji Predlog zakona o slobodi veroispovesti. Kako je istakao, to donošenje ne bi bilo dobro za srpski narod i dodao da bi njegovo usvajanje nesumnjivo narušilo stabilne odnose Srbije i Crne Gore.

“Tražim od njih da ne usvoje takav zahtjev. To je moja želja i moja nada. Srpska crkva je tu već vekovima i bila je zaštita i utočište ne samo za srpski narod, već i za sve one koji se osećaju Crnogorcima. Zato tražim od vlasti u Crnoj Gori da ne usvajaju takav zakon. Ako to ipak urade, to je njihovo pravo i mi ćemo to shvatiti”, rekao je Vučić.

On je dodao da će usvajanje Zakona značajno pogoršati odnose između Srbije i Crne Gore.

Vlada Crne Gore je izjavila da niko u Crnoj Gori ne želi da piše zakonodavni okvir bilo koje strane države i stoga ne dozvoljava nikome da kreira njen sopstveni sistem.

Predstavnici crnogorske vlade zahvalili su Aleksandru Vučiću na savetima koje im je dao, dodajući da Crna Gora sama donosi odluke.

“Želeli bismo podsetiti Vučića da je Crna Gora suverena država koja kreira vlastiti zakonodavni okvir uzimajući u obzir interese svakog pojedinca i cele zajednice. Ne želimo da se mešamo u zakonodavne aktivnosti Srbije i zato nećemo dozvoliti da bilo koja država utiče na naše odluke”, navodi se u odgovoru Službe za odnose sa javnošću.

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, nedavno je rekao da je Crna Gora dužna da ispravi “istorijsku grešku” i ponovo oživi nezavisnost Crnogorske pravoslavne crkve od Srpske pravoslavne crkve.