Srbija i Republika Srpska će uskladiti policijski čas

Srbija i Republika Srpska će uskladiti policijski čas

Republika Srpska i Srbija dogovorile su se oko mera za produženje policijskog časa tokom Vaskrsa i traže od svih vernika da to razumeju, rekao je član predsedništva Milorad Dodik posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

“Razgovarali smo o Vaskrsu, činjenici da smo u vanrednim okolnostima i da zbog ljubavi koju imamo prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne smemo dozvoliti da se virus širi jer smo nekako bili tolerantni”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, mere u Srpskoj i Srbiji usaglašene su, odnosno potrebno je proširiti policijski čas i zabranu okupljanja da se virus ne bi proširio.

“Molimo sve vernike da to razumeju. Imamo priliku da izrazimo ljubav prema veri i Vaskrsu u porodičnom krugu poštujući mere koje su vlasti preduzele. To je neophodno. Bez ustručavanja moramo zabraniti kretanje i okupljanje”, rekao je Dodik rekao.

On je naveo dobar primer u Crnoj Gori, gdje SPC poziva vernike da ne dolaze u hramove, gde će služiti sveštenici, ali bez prisustva naroda.

“To je primer. Važno je da nema okupljanja i da se eliminira mogućnost širenja epidemije. Ovo je prilika da se i drugi predstavnici Crkve ponašaju tako”, rekao je Dodik.

On je rekao da bi Republika Srpska prošla puno teže u pogledu epidemije, bez pomoći Srbije.

“Naši napori su se pokazali dobrim, uveli smo blagovremeni prekid rada škola, trgovačkih lanaca, hotela. Ali najznačajnija mera je karantin na granici koji je uveden za građane koji dolaze iz inostranstva. Ovo je dalo najveće rezultate. Ne smemo ugroziti ovo, tako da treba da nastavimo sa svim merama. Svi ljudi su važni, ali i Vaskrs je važan”, rekao je Dodik.

Takođe se zahvalio Vučiću na pomoći koju je Srbija uputila Republici Srpskoj i dodao da je privreda potresena krizom oko koronavirusa.

“Naše mogućnosti su ograničene budžetom RS i nekim mogućnostima koje smo obezbedili preko Međunarodnog monetarnog fonda. Imamo dobro razumevanje poslovnog sektora, a samo 800 radnika je otpušteno ovog meseca”, rekao je Dodik.

Govoreći o pomoći Srbije RS, on je rekao da bi “RS bez pomoći Srbije imala daleko goru situaciju što se tiče epidemije.”