Srbija ima za cilj slanje robe na sever Kosova

Srbija ima za cilj slanje robe na sever Kosova

Ministar trgovine Srbije, Rasim Ljajić, reagovao je nakon izjava premijera Srbije, Ane Brnabić, i predsednika, Aleksandra Vučića, rekavši da srpska roba mora da uđe na Kosovo.

“Vlada mora preduzeti hitne mere i snabdeti stanovništvo svim potrepštinama. Međunarodna zajednica mora biti svesna posledica koje su prouzrokovale tarife na uvoz“, rekao je Ljajić.

Ministar je dodao da se, prema izveštajima, očekuje da će količina zaliha na tržištima na severu Kosova isteći do kraja nedelje. Prema njegovim rečima, nedostaju mlijeko, mliječni proizvodi i povrće.

Poslednjih dana, Srbija je organizovala humanitarnu krizu na severu Kosova kako bi izazvala reakcije međunarodne zajednice zbog tarifa.

Prema rečima vlasti u Beogradu, srpske većinske opštine na severu Kosova trpe humanitarnu krizu kao rezultat povećanja tarifa od 100% koje su vlasti u Prištini uvele na uvoz robe iz Srbije.

Međutim, prema kosovskoj vladi, ovo je samo beogradska nameštaljka. Premijer Kosova, Ramush Haradinaj, izjavio je da su “hrana i drugi proizvodi uskladišteni u kućama i drugim objektima na severu Kosova, dok se trgovine prazne”.

S druge strane, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će vlada Srbije pokušati da učini sve što je u njenoj moći da “roba iz Srbije stigne ljudima na Kosovu”. / ibna /