Srbija: Iz EU stigla dodatna pošiljka pomoći

Srbija: Iz EU stigla dodatna pošiljka pomoći

Dodatna pomoć za zdravstvene ustanove u Srbiji sa otpremom 100 koncentratora kiseonika stigla je u tu zemlju kao deo paketa podrške zemalja EU.

Ovi koncentratori namenjeni su za bolničko lečenje kiseonikom, smanjujući stopu smrtnosti od hipoksemije kod pacijenata kojima je dijagnostikovana COVID-19, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

„Kao što smo već najavili u prethodnih nekoliko dana, u saradnji sa Delegacijom EU i UNOPS-om nastavljamo sa aktivnostima usmerenim na doniranje potrebne medicinske opreme i potrošnog materijala koji bi trebalo da obezbedi zaštitu medicinskih radnika i poboljša negu pacijenata u zdravstvenim institucijama, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropska pitanja inkluzije i nacionalna koordinatorka IPA-e.

U aprilu je Srbija već dobila 800.000 zaštitnih maski, 300 nekontaktnih termometra i 100 potpuno opremljenih medicinskih kontejnera instaliranih širom Srbije u okviru paketa za hitnu pomoć u vrednosti od 15 miliona evra. Očekuje se da će dodatna medicinska oprema stići narednih dana, uključujući test reagense, respiratore i monitore intenzivne nege.

„Našom podrškom u upravljanju vanrednim stanjem proglašenim u Srbiji pomažemo lekarima i pacijentima. Nakon obezbeđivanja maski i medicinskih kontejnera koji imaju za cilj da zaštite one na čelu borbe protiv koronavirusa, ova serija stiže sa ciljem da smanji stopu smrtnosti među pacijentima kojima je dijagnostikovana COVID-19, jer je kiseonik od suštinskog značaja za njihovo lečenje. Pored toga, ovi koncentratori mogu biti korisni i nakon završetka trenutne koronavirusne krize, jer se generalno mogu koristiti u kliničkom lečenju“, objasnio je Sam Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Takođe je dodao da skoro nije prošo ni jedan dan od izbijanja krize, a da EU nije kupila ili otpremila kritičnu medicinsku opremu za zaštitu srpskih zdravstvenih ustanova i ugroženih zajednica.

„Ponosan sam na neposrednu pomoć koju pruža hitni paket u iznosu od 15 miliona evra, koji finansira Evropska unija za Srbiju. Ono čemu se sada radujemo jeste da se ova kriza okonča kako bi se Srbija brzo vratila u normalu i fokusirala se na ekonomski oporavak “, zaključio je Fabrici. / ibna