Srbija: Iz Kine dopremljeno još pomoći

Srbija: Iz Kine dopremljeno još pomoći

Na beogradski aerodrom sletio je drugi avion, sa medicinskom pomoći iz Kine, a koja uključuje laboratorijsku opremu, 90.000 test-setova i druge proizvode potrebne za borbu protiv širenja koronavirusa.

„Postavljanjem ove laboratorije u Srbiji, od ponedeljka ćemo moći da vršimo 2.000 testova dnevno“, rekao je zamenik ministra zdravlja Berislav Vekić i dodao da će druga laboratorija biti montirana u Nišu sa kapacitetom za analizu 1.000 uzoraka dnevno.

Kineska ambasadorka u Srbiji Chen Bo izjavila je da je pre nedelju dana potpisan sporazum o zajedničkoj izgradnji laboratorija; stručnjaci iz Kine stigli su pre dva dana, a sada je sleteo i deo opreme za laboratorije.

„Povećavanje naše sposobnosti da vršimo testove na populaciji je veoma važno za obuzdavanje pandemije koronavirusa. Ovih dana Srbija prolazi kroz najteži period a juče su predsednici Srbije i Kine imali priliku da razgovaraju telefonom“.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je dolazak ovog aviona nešto što bi nesumnjivo trebalo da ohrabri građane Srbije.

„Srbija se žestoko bori protiv epidemije; ostvarujemo dobre rezultate i želim da pohvalim sve ljude u Srbiji koji doprinose tome“, rekao je Antić.

Kako je rekao, ova oprema predstavlja novi razlog za osećaj optimizma.

„Dok smo stajali uz našu braću u Kini kada su se suočili sa ovim problemom, danas ih osećamo pored sebe. Dve nacije gaje iskreno prijateljstvo i čak hiljade kilometara udaljenosti ne mogu mu stati na put“, nastavio je Antić.

Vrednost donacije iznosi 710.000 evra, a Srbija je učestvovala sa 140.000 evra za kupovinu 90.000 testova.

Simon Ling, portparol Zidjina, izrazio je zadovoljstvo Zidjin grupe i njene dve kompanije koje posluju u Srbiji, napomenuvši da je rudarska kompanija imala misiju da pomaže i radi za dobrobit društva u celini, posebno u ovom teškom vremenu COVID-a -19.

„Poklonili smo Vojvodini, Boru i Majdanpeku dve laboratorije i zaštitnu opremu“, rekao je Ling.

Terence Xiong sa Instituta BGI rekao je da će se, nakon što laboratoriji budu operativane, broj testova sprovedenih u Srbiji utrostručiti, dodajući da će, ako sve prođe po planu nakon provere opreme, početi da se postavlja ujutro i izrazio nadu da će počeće sa radom već sledeće nedelje.

„Puno znači dvostručenje sposobnosti testiranja a kada postane funkcionalna i laboratorija u Nišu, utrostručivanje tog broja. Siguran sam da ćemo ono što smo postigli u Wuhanu postići zajedno ovde, u Srbiji. Svima želim dobro zdravlje i pobedu što je pre moguće“, rekao je Xiong. / ibna