Srbija: Izbori mogući između 5. i 19. jula

Srbija: Izbori mogući između 5. i 19. jula

Datum za izbore u Srbijipomera se u jul, najverovatnije 5., 12. ili 19. jula. Prema višem vladinom izvoru, prvobitni plan je bio da se izbori održe u septembru, ali kako isti izvor objašnjava, stvari su se promenile.

Parlamentarni izbori bili su zakazani za 26. april, ali zbog pandemije koronavirusa  i potrebe da se građani zaštite od širenja virusa, odlučeno je da se izbori odlože.

Prema odluci Izborne komisije, izborna kampanja za parlamentarne izbore nije otkazana, već je obustavljena. To praktično znači da će se izbori održati 41. dan od kada je u zemlji proglašeno vanredno stanje, a to znači da će izborna kampanja trajati 39 dana plus 2 dana „izborne tišine“.

Što se prava za kandidaturu na izborima, Izborna komisija Republike Srbije je do proglašenja vanrednog stanja odobrila 9 izbornih lista, dok nakon njegovog ukidanja može biti i drugih kandidata.

Do sada su odobrene: Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara, Pobeda za Srbiju – Aleksandar Šapić, Za Kraljevinu Srbiju, Ujedinjena Demokratska Srbija, Srpska stranka, Zavetnici i koalicija pod Muamerom Zukorlićem.

Pre nekoliko dana, lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izazvao je pažnju govoreći o ulasku u PSG, navodeći da bi pokret mogao da učestvuje na sledećim izborima „kad god je to moguće“. Takođe je izjavio da je “pronašao novac” za registraciju stranke i da će lično učestvovati u prikupljanju potpisa.

Zamenik predsedavajućeg stranke i jedan od zvaničnika SzS-a, Miroslav Aleksić, takođe se obratio javnosti sa izjavom o mogućoj promeni odluke o kandidiranju na izborima. Aleksić tvrdi da SzS do sada nije razmatrao učešće na izborima, ali će razmisliti ako izbori budu odloženi do jeseni.

Sednica srpskog parlamenta o radu Vlade usled vanrednog stanja trebalo bi da se održi u utorak, dok je za glavnu opoziciju najavljeno da će je činiti poslanici iz SzS, Demokratske stranke i one koji su se priklonili Koalicija Ujedinjena demokratska Srbija koja je stvorena da bi zajednički branila interese građana. To će biti prvo zasedanje parlamenta otkako je proglašeno vanredno stanje, a ne očekuje se da bude odlučeno o njegovom ukidanju.

Pokret Dveri će tek odlučiti da li će učestvovati na sednici.

Svi poslanici nosiće maske, rukavice i posebne naočare, a raspored sedišta će biti takav da izbegavaju svaki mogući kontakt. Plan je da sesija bude što kraća. / ibna