Srbija: Jedan od dva građanina podržava članstvo u EU, 9% želi članstvo u NATO

Srbija: Jedan od dva građanina podržava članstvo u EU, 9% želi članstvo u NATO

Anketa koju je u sredu objavio izvršni direktor CeSida Bojan Klačar, pokazuje da se polovina građana Srbije zalaže se za ulazak u Evropsku uniju, a samo 9% zalaže za ulazak u NATO.

Istraživanje je sprovedeno u saradnji sa CEAS-om o stavovima građana prema NATO, EU, SAD. Klačar je prezentovao rezultate tokom 8. „NATO nedelje u Beogradu“.

Klačar je napomenuo da se polovina građana zalaže za ulazak Srbije u EU, dok je 31 odsto protiv. Što se tiče članstva u NATO-u, samo 9% ispitanika ga podržava, dok je 72% protiv, a glavni razlog za članstvo je bezbednost, objasnio je on.

Na pitanje šta sprečava građane da sve više podržavaju članstvo u NATO-u, 63% stanovništva je odgovorilo da je razlog NATO bombardovanje Srbije 1999. godine.

Istraživanje pokazuje, dodao je, da vrlo malo ljudi tačno zna koliko je bilo civilnih žrtava i da 58% njih veruje da je osiromašeni uranijum doveo do povećanja broja slučajeva raka.

Klačar je napomenuo da je primetno da 65% građana podržava produbljivanje saradnje sa Sjedinjenim Državama, a 40% ispitanika veruje da se politika SAD prema Srbiji poboljšala.

Direktorica Centra za evroatlantske integracije (CEAS) Jelena Milić ocenila je kao vrlo ohrabrujuću činjenicu da se 65% građana zalaže za produbljivanje saradnje sa Sjedinjenim Državama.

Istraživanje su zajedno sproveli Centar za evroatlantske integracije i CeSid./ibna